Onderzoek Groningers en Duurzaam Voedsel

15 december 2015

Onderzoek Groningers en Duurzaam Voedsel

Een duurzame en eerlijke lokale voedselproductie en -consumptie heeft positieve effecten op natuur en milieu en op de regionale economie. Uit eerder onderzoek blijkt dat de provincie Groningen grotendeels zelfvoorzienend zou kunnen zijn. De Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen denken mee om te kijken hoe we onze voedselketen, waarin tal van actoren een rol spelen, kunnen verduurzamen. Maar hoe denken Groningers zelf eigenlijk over hun voedsel?

In opdracht van de gemeente Groningen deed de Natuur en Milieufederatie onderzoek naar de motieven van Groningers voor verduurzaming van het voedselsysteem. Hierin hebben we Groningers onder andere gevraagd naar hun aankoop- en verspillingsgedrag.

Uitkomsten
Hieronder staan een paar opvallende uitkomsten:

  • 10% zegt dagelijks voedsel weg te gooien
  • 55% is flexitariër, ze eten maximaal vier dagen per week vlees
  • 50% vindt dat de gemeente iets moet doen om mensen meer duurzame voedselkeuzes te laten maken, er is veel behoefte aan goede voorlichting op dit vlak
  • 75% wil een landelijk verbod op het weggooien van voedsel door supermarkten
  • 75% is voor het afschaffen van een houdbaarheidsdatum op niet-bederfelijke producten
  • 70% wil overgebleven voedsel na een buffet meenemen naar huis
  • 70% wil een product tegen gereduceerd tarief kopen als de houdbaarheidsdatum is verstreken

Lees hier het hele rapport Groningers en Duurzaam Voedsel.

 

Tags: