Prangende vragen voor Groningse boeren
11 oktober 2018
Prangende vragen voor Groningse boeren
Van 31 oktober tot en met 3 november wordt voor het vijfde jaar inspiratiefestival Let’s Gro georganiseerd in de gemeente Groningen. De NMG organiseert samen met Koe en Jij een interessante avond met een film en paneldiscussie (Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18 – Wolters Noordhoffzaal, van 20.00-21.30 uur).
Begrijp jij niet hoe we het hele jaar door Nederlandse appels in de schappen hebben? Pak dan je kans en kom op woensdag 31 oktober van 20.00 – 21.30 uur praten met boeren van het Groningse platteland! De NMG en Educatiebedrijf Koe en Jij hebben een gevarieerd panel samengesteld dat antwoord kan geven op jouw vragen. In het panel zitten onder andere Adrian Langereis van melkvee-educatiebedrijf Koe en Jij in Ten Boer en Lianne Vermue van akkerbouwbedrijf De Nieuwlandse Akker in Midwolda.
Lekker, gezond en genoeg eten maakt je gelukkig, maar de afstand tussen consumenten en hun voedsel wordt steeds groter. Want wie weet tegenwoordig nog waar dat lekkere plakje kaas of die sappige appel uit de supermarkt vandaan komt? Vaak hebben consumenten een heel ander perspectief op voedsel dan producerende boeren.
Op het eerste gezicht, stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, is het met de voedselvoorziening in Nederland goed gesteld. Ga maar na: er is meer eten beschikbaar dan ooit tevoren, we betalen er relatief weinig voor en het is veilig. Daarbij wordt het Nederlandse voedsel heel efficiënt geproduceerd en over de hele wereld geëxporteerd. Maar, zegt de raad – die als taak heeft de regering gevraagd en ongevraagd te adviseren over zaken die de ‘fysieke leefomgeving’ betreffen -, dit is maar één kant van het verhaal.
In een adviesrapport aan minister Schouten van Landbouw staat: “Tegelijkertijd leven er in de samenleving en de wetenschap zorgen over de negatieve effecten van de productie en de consumptie van ons voedsel op het milieu en de biodiversiteit, op onze eigen gezondheid en op het dierenwelzijn. Recent is daar de zorg bijgekomen over de effecten van onze voedselproductie op de klimaatverandering.”
Kortom, ondanks dat er in Nederland veel voedsel wordt geproduceerd door hardwerkende boeren, zijn er vanuit de samenleving ook veel vragen en zorgen. Omdat consumenten hun voedsel vaak in de supermarkt halen, is er geen moment om vragen aan boeren te stellen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, samen te komen en die dialoog aan te gaan!
Dus, loop jij al jaren rond met vragen als:
• Waarom lijkt het of alle boeren alleen maar willen groeien?
• Krijgt de koe wel de verzorging die ze verdient?
• Waarom zijn niet alle boeren biologisch?
Kom dan naar Prangende Vragen voor Groningse boeren!
Voorzitter: Akkeliene Postema
Programma:
19.45: Inloop
20.00: Start filmvertoning: Documentaire De Boer Op, de kloof tussen Boer en Burger
20.30: Pauze
20.45: Vragen vanuit het publiek worden gesteld aan het panel
21.30: Afsluiting