Participatiecoalitie: een goede energietransitie doen we sámen

18 september 2019

Participatiecoalitie: een goede energietransitie doen we sámen

De energietransitie wordt steeds duidelijker zichtbaar. Op veel plekken ontstaan initiatieven voor het opwekken van duurzame energie en voor het aardgasvrij maken van wijken. Burgers krijgen vaker te maken met plannen voor energieprojecten, of starten zelf een initiatief. En dat is goed, want de energietransitie gaat ons allemaal aan. De Participatiecoalitie zet zich in voor het betrekken en vertegenwoordigen van bewoners bij nieuwe en bestaande plannen.

De Participatiecoalitie bestaat uit vijf maatschappelijke organisaties: De Natuur en Milieufederaties, HIER, LSA Bewoners, Buurkracht en Energie Samen. Met de gezamenlijke kennis en ervaring komen goede plannen tot stand waar bewoners bij betrokken zijn en achter staan. De Participatiecoalitie heeft geen winstoogmerk, maar wél oog voor mens, natuur en omgeving. Er is veel kennis van wat er lokaal speelt en er wordt gebruik gemaakt van een uitgebreid lokaal netwerk. Hiermee wordt de kans dat energieprojecten in jouw gemeente of regio slagen veel groter.

Wat biedt de Participatiecoalitie voor gemeentes?

  • Kennis en voorbeelden van succesvolle buurtaanpakken en energieprojecten;
  • Praktisch advies over burgerparticipatie bij de Regionale Energiestrategie (RES);
  • Advies en ondersteuning bij het betrekken van omwonenden bij de inrichting van gebieden en lokaal eigenaarschap van wind- en zonneparken;
  • Begeleiding van 100-150 bewonersinitiatieven die hun wijk met een eigen plan aardgasvrij willen maken.

 

Wat biedt de Participatiecoalitie voor bewoners?

  • Ondersteuning van initiatieven met onze kennis en ons netwerk;
  • Verbinding met gemeentes en relevante partijen zoals bedrijven en kennisinstellingen;
  • Kennis en voorbeelden van succesvolle (buurt)projecten zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.


Regionale Energiestrategieën
In iedere regio is een contactpersoon beschikbaar voor ondersteuning en advies. Ook brengt hij of zij natuur- en landschapsorganisaties, agrariërs, lokale energie-initiatieven en energiecoöperaties bij elkaar.

Aardgasvrije Wijken
Wijkondersteuners begeleiden in 100-150 wijken bewonersinitiatieven bij het maken van afspraken met de gemeente over het aardgasvrij maken van hun wijk.

Bekijk voor meer informatie onze website:

www.departicipatiecoalitie.nl of www.natuurenmilieufederaties.nl/de-participatiecoalitie/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de participatiecoalitie

Flyer Wat doet de Participatiecoalitie?

Groningen
De Natuur en Milieufederatie Groningen zet zich in voor een gedragen energietransitie in de provincie Groningen, met oog voor bewoner, natuur en leefomgeving. Samen met onze lokale partners Groninger Dorpen, Groninger Energie Koepel, Grunneger Power, Buurkracht en LSA bewoners ondersteunen we gemeentes en bewoners. Weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@nmfgroningen.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: