Oproep aan organisatoren Nacht van de Nacht 2016

16 juni 2016

Oproep aan organisatoren Nacht van de Nacht 2016

Afgelopen jaar was de Nacht van de Nacht groter dan ooit! Door heel Nederland werden er maar liefst 350 evenementen georganiseerd in het duister waar 40.000 mensen van hebben genoten. Meer dan 300 organisaties werkten mee aan de Nacht van de Nacht, zoals sterrenclubs, wandelverenigingen, natuurgebieden, boswachters en natuurfotografen. Daarnaast doofden 155 gemeenten en bedrijven reclameverlichting en aanlichting van gebouwen.

Doet uw organisatie dit jaar ook weer mee?
In de Nacht van zaterdag 29 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties, voor de 12e keer de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht worden door het hele land weer honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren. Doet jullie organisatie ook weer mee? Meld uw activiteit nu alvast hier aan op de website. We nemen geregeld de lijst met activiteiten mee in de verdere communicatie rondom de Nacht van de Nacht. Cabaretier Vincent Bijlo en Sterrenkundige Govert Schilling hebben al toegezegd ambassadeurs te willen zijn.

Waar is het nog donker?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt.

Dat kan vaak minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven ook veel energie en geld besparen en kan lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting.

Vorig jaar bezochten meer deelnemers de Nacht van de Nacht dan ooit tevoren. En waren 50 evenementen meer georganiseerd dan dat jaar daarvoor. Ook bekende landmarks zoals de Dom in Utrecht deden het licht uit. Deelnemers konden in onze provincie nachtwandelingen maken in Onstwedde, Lauwersoog, Veelerveen, Lutjegast en Pieterburen. Ook de sterrenwachten in Ulrum en Groningen openden hun deuren en er kon zelfs nachtelijk gezeild worden op het wad!

Doe dit jaar mee
We hopen dat er dit jaar nog meer activiteiten georganiseerd worden! Dat kan alleen met jullie hulp! Meld uw activiteit nu alvast hier aan. Of stuur een mail naar Akkeliene Postema.

Op onze website www.nachtvandenacht.nl vindt u meer achtergrondinformatie, de evenementen op een rij en een pagina waar gemeenten en bedrijven zich kunnen aanmelden.