Operatie Steenbreek Actie in De Zaaijer

15 mei 2017

Operatie Steenbreek Actie in De Zaaijer

10 geveltuinen gerealiseerd

WP_20170515_19_18_42_ProOp maandagavond 15 mei hebben bewoners van De Zaaijer – een straat in nieuwbouwwijk De Linie – in samenwerking met de gemeente Groningen een actie uitgevoerd in het kader van Operatie Steenbreek Groningen. Maar liefst 20 vierkante meter klinkers maakten plaats voor planten, omdat in de straat 10 geveltuinen werden aangelegd.

Jantien Tijsma, woonachtig in de straat De Zaaijer liep dit voorjaar vanaf haar werk naar huis toen ze een straat zag met mooie groene geveltuinen en dacht: dat kan bij ons in de straat ook!

Aanleg en plantgoed verzorgd
De Zaaijer is als shared space ingericht, met heel veel stenen. Na een rondje langs de buren, nam Jantien contact op met de gemeente, die niet alleen positief tegenover het idee stond, maar vanuit het project Operatie Steenbreek Groningen zelfs kon bijdragen met wat plantgoed: er werden makkelijke groeiers, groenblijvende planten (leuk voor in de winter) en bodembedekkers (tegen katten) gepland. Ook werden op verzoek van de bewoners speciale bijenbloemen geleverd.

Jantien Tijsma: “Sommige buren haakten op het laatste moment aan. Die schrokken wel even toen de volgende dag om 7 uur ‘s ochtends er al uit gingen! De straat is groener geworden, zonder dat de kinderen hun bal aan de kant hoeven te leggen. De planten zijn sterk genoeg en kunnen wel tegen een stootje. En hopelijk blijft het hier niet bij! Met een aantal buren willen we de mogelijkheid onderzoeken voor een groen dak op onze fietsenstalling, met de subsidie die hiervoor beschikbaar is.”

Van verstening naar vergroening
De gemeente ondersteunt al langer bij de aanleg van geveltuinen. Om verzakkingen in het trottoir te voorkomen en voor meer groen in de stad. Dat er ook plantgoed kan worden geleverd, komt omdat de gemeente nu ook actief is als lid van Operatie Steenbreek. Een landelijke campagne voor de vergroening van tuinen, en om zo de oprukkende ‘verstening’ van tuinen tegen te gaan. Onder het motto tegels eruit, tuin erin’, vinden door heel Nederland acties plaats.