NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Op weg naar aardgasvrij: meld uw wijk voor 1 juli aan als proeftuin

Nu de gaskraan in 2030 helemaal dicht gaat, weet iedereen in Nederland waar hij/zij aan toe is. Doorgaan op de oude voet kan echt niet meer, en ook in de bestaande bouw moet er veel gebeuren. Gelukkig zijn er ook allerlei mogelijkheden, daar zijn al rapporten over vol geschreven. Maar het is wel maatwerk, iedere lokale situatie is anders. Soms kan er met warmtenetten worden gewerkt, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms kan de bodem als energiebron worden gebruikt, maar ook dat hangt af van de lokale situatie.

Brief aan gemeentes

Minister Wiebes en minister Ollongren hebben alle gemeentes een brief gestuurd dat ze wijken kunnen aanmelden als “proeftuin aardgasvrije wijk”, waarvoor 90 miljoen beschikbaar is. In de proeftuinen wordt er samengewerkt met bewoners, gebouweigenaren, woningcorporaties, energieleveranciers en andere bedrijven. Hoe in aardgasvrije wijken de woon- en leefomgeving kan worden verbeterd, de energierekening betaalbaar blijft en de aanpak kan worden “uitgerold en opgeschaald”.

Aanmelden bij uw gemeente

Essentieel is dat er draagvlak is in de wijken om dit met bewoners te doen. Het heeft zin om naar uw gemeente toe te stappen, liefst met andere bewoners- en bewonersorganisaties. De uiterste datum om voor subsidie in aanmerking te komen is 1 juli 2018.

De brief van de minister, met daarin ook de criteria is hier te vinden.

Contactpersoon

Janneke WolkorteLinkedin profiel van Janneke Wolkorte
Projectleider klimaat en energie
Telefoonnummer: 050 2085010
j.wolkorte@nmfgroningen.nl

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF