Ook huurders hebben profijt van zonnepanelen

10 maart 2012

Ook huurders hebben profijt van zonnepanelen

In de Groningse wijk Drielanden wordt  maandag 5 maart het laatste zonnepaneel geplaatst op het dak van één van de 25 huurders. Hiermee wordt een bijzonder project van de 25 huurders in de straat Waterland, woningbouwcorporatie Nijestee en Energiecoöperatie Grunneger Power afgesloten.

De 25 bewoners hebben ervoor gekozen om zelf producent te worden van zonne-energie. Ze gebruiken hiervoor het dak van hun huurwoning en leveren zonnestroom aan zichzelf. De lokale Groninger Energiecoöperatie ’Grunneger Power’ heeft de huurders hierbij kosteloos geadviseerd op het gebied van praktische en economische invulling tot en met juridische details.

Huurders worden producenten
Nijestee heeft zich achter het initiatief van de huurders geschaard en financiert de panelen voor. De huurders betalen de investering gespreid over 25 jaar terug via een huurverhoging. Grunneger Power heeft nauwkeurig berekend dat daar een grotere daling in de energiekosten tegenover zal staan. Dus: door zelf energie te produceren gaan de huurders er in maandlasten op vooruit.

Dit is een bijzondere mijlpaal: ook huurders kunnen nu – zonder subsidies- hun eigen zonne-energie opwekken. Hiermee wordt de trend doorbroken dat zonne-energie alleen is weggelegd voor huisbezitters.
Grunneger Power hoopt dat nog meer huurders het voorbeeld van Waterland zullen volgen. Frans Stokman: ”Wij juichen het toe dat iedereen mee kan doen en we geven gratis advies aan huurders in Groningen, Haren en Ten Boer die serieus willen onderzoeken wat hun mogelijkheden zijn.”

Grunneger Power
De coöperatie heeft als doelstelling om inwoners en organisaties in Groningen in staat te stellen hun eigen duurzame energie op te wekken. De coöperatie heeft inmiddels ruim 1500 leden. In april 2012 start de coöperatie met het zelf leveren van (Gronings) gas en groene stroom, die zoveel mogelijk lokaal wordt opgewekt en betaalbaar is.

De Natuur en Milieufederatie Groningen en Grunneger Power
Grunneger Power is de Groninger koploper van het project Lokale Energie Voorwaarts , dat de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Friese Milieufederatie gezamenlijk uitvoeren. In dit project begeleiden we lokale duurzame initiatieven naar het opzetten van een lokale energiecoöperatie. De koplopers delen hierbij hun kennis en ervaringen met de andere groepen in de provincie, zodat zij hiervan kunnen leren en wellicht ook een energiecoöperatie gaan opzetten. 
De Natuur en Milieufederatie Groningen en Grunneger Power ondertekenden 15 november 2011 een intentieverklaring, waarin beide partijen uitspreken samen te werken.

Voor meer informatie over Grunneger Power: Grunnegerpower.nl