Ontdek de reis van de erwt tijdens het snertfeest

Ontdek de reis van de erwt tijdens het snertfeest

Boer Menko Oosterhuis van Boerderij Ommeland uit Thesinge heeft een missie: plantaardige eiwitten en gezond voedsel produceren, rechtstreeks voor inwoners van Groningen en met oog voor de natuur. Dit seizoen groeiden er voor het eerst uien, bonen, erwten, peterselie, haver en lupine op zijn akkers. De oogst is achter de rug en hoe dat smaakt kun je proeven tijdens het Snertfeest 9 november!

De reis die de erwten van boerderij Ommeland maken dit seizoen eindigt tijdens het Snertfeest op de Grote Markt. Of je nu van snert houdt of niet: kom naar het Snertfeest en laat je voeden met een inspirerend programma.

25 oktober 2024

Wat is er nodig om gezond te kunnen eten, ook als je een kleine portemonnee hebt? En hoe krijgen we meer lokaal voedsel op ons bord? Want het is toch raar dat we voedsel van heinde en verre halen, terwijl het ook naast de deur groeit? Vind je dit interessante onderwerpen en ben je nieuwsgierig geworden? Vind je het ook tijd voor geen woorden, maar daden?

Kom dan naar het Snertfeest. Het hele programma vind je hieronder:

 

De reis van de erwt & inspiratiemarkt Kouk & Zopie

Ontdek lokale initiatieven op het gebied van voedsel en gezond eten tijdens inspiratiemarkt Kouk en Zopie met mooie, lokale voedselverbeteraars. Hier wordt ook de korte film De reis van de erwt vertoont. En proef nieuwe, eiwitrijke amuses verzorgd door de chefs van Oogstwold. Natuurlijk is er ook GRATIS SNERT, gemaakt van lokaal geteelde erwten van Boerderij Ommeland en bereid door aankomende koks van de koksopleiding van het Noorderpoort College.

Locatie: Stadshuis Groningen.

 

Ideeën voor meer SNERTbeleid?

Alle chips de schappen uit? Gratis groenten en fruit? Suikertaks met 200% omhoog? Heb jij ideeën over wat helpt om gezonder te gaan eten? Deel je mening en ideeën op de ideeënmuur.

Locatie: Stadhuis Groningen.

Rechtstreeks van boer tot bord

Beleef de start van de eerste Voedselhub in Groningen en maak mee hoe Stichting Toentje, Boerderij Ommeland, Gemeente Groningen, Noorderpoort en Voedselbank Stad Groningen de handen ineenslaan voor meer lokaal voedsel op je bord, in de klas en in de voedselbank.

Locatie: Grote Markt.

 

Hoe kunnen we gezonder eten?

Wilbert van de Kamp praat met inwoners van Groningen, Max Papo van de Maripaan Groep, voedselcoach Frederiek Bosch en wethouder Kirsten de Wrede over hoe we samen gezonder kunnen eten. Ontdek hoe inwoners van Groningen hierover denken en leer van hun ervaringen. Praat mee met het panel over mogelijke oplossingen.

Locatie: Stadhuis Groningen.

 

Live-show: De Linkse Mannen lossen het op

In de live show van De Linkse Mannen Lossen het Op gaat het over gezond en lekker eten op school. Ontdek wat de gasten Teun van de Keuken en brugfunctionaris Bonita van der Vegt hierover te zeggen hebben en denk met hen mee.

Locatie: Stadhuis Groningen

Teun van de Keuken – De mens is een plofkip

Wilbert van de Kamp gaat in gesprek met Teun van de Keuken over zijn meest recente boek De mens is een plofkip. Echt voedsel’ met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder voedingswaarde, waar we helaas ook nog eens geen genoeg van kunnen krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. Wie wijst ons de weg naar een gezondere toekomst? Meer informatie over dit programmaonderdeel vind je hier.

Over Boerderij Ommeland

Menko Oosterhuis van Boerderij Ommeland werkt op dit moment samen met Jasper Tiemens (NMG) en documentairemaker Tom Tieman aan de film Menko voedt de stad. Dit jaar teelt akkerbouwer Menko Oosterhuis voor het eerst voedselgewassen bestemd voor de consument. Documentairemaker Tom Tieman volgt Menko terwijl hij onderzoekt hoe hij die lokale afzet het beste kan aanpakken. Waar kan hij met z’n producten terecht? Met wie kan hij samenwerken? En natuurlijk kijken we mee op het land. Eind 2024 gaat de korte film in première.

Over het Snertfeest

Het Snertfeest is een initiatief van Stichting Toentje en de gemeente Groningen. Stichting Toentje zet zich in voor meer lokaal voedsel, met onder andere verse groenten voor de voedselbanken.

 

Tags: