Waar verrijst het tweede koploperbos van Groningen?

Ondernemers planten 3000 bomen op bedrijventerrein

Waar verrijst het tweede koploperbos van Groningen?

Op 8 maart 2023 is het eerste Koploperbos van Groningen geopend op bedrijventerrein Zuidoost in Groningen: een bos voor en door lokale ondernemers en daarmee niet alleen een primeur in de provincie, maar in heel Nederland. ‘Sowieso is een bos op een bedrijventerrein al een unicum, maar dat bedrijven ook zélf een stukje bos kunnen kopen, is al helemaal bijzonder’, stelt Ada Kruiter van het Koploperproject in Groningen.  

19 mei 2023

Welke voordelen heeft het koploperbos allemaal? Bekijk het hieronder in de video van de opening:

Projectleider Jasper Tiemens is vanuit Plan Boom betrokken geweest bij locatiekeuze, ontwerp van het bos en de soortkeuze van de bomen: ‘Het bos bestaat uit zo’n 3000 bomen. Er zijn alleen inheemse bomen en struiken geplant zoals de zwarte els, meidoorn en boswilg die in dit gebied thuishoren en de natuur versterken. We hebben biodiversiteit ook in de stad hard nodig om tot herstel te komen. Maar ook als je denkt aan klimaatadaptatie is dit bos van belang: de stad is bijvoorbeeld tot soms wel zeven graden warmer dan het landelijk gebied. Als één boom staat voor tien airco’s dan kun je je voorstellen hoe bossen op deze schaal de stad helpen te koelen bij extreme hitte.’ 

Tags:

Zie je kans om bomen te planten op jouw bedrijventerrein?

Neem dan contact met op Jasper Tiemens om te kijken naar de mogelijkheden

Groene omgeving 

Daarnaast is een groene omgeving aantoonbaar gezonder en biedt een bos op een bedrijventerrein een welkome toevoeging voor de werknemers. Denk aan een fijne wandeling in de pauze of een werkoverleg op een picknickbank in het ontluikend groen.  

Word eigenaar van een stukje koploperbos

Ook meedoen met het Koploperbos op het bedrijventerrein is nog mogelijk. Nog niet alle pakketten zijn verkocht en iedereen kan eigenaar worden van een stukje Koploperbos! 

Over Plan Boom 

Met het landelijke project Plan Boom hebben de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland. In Groningen wordt het project uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen.