Nieuw noordelijk energiebedrijf voor lokale initiatieven
30 mei 2013
Nieuw noordelijk energiebedrijf voor lokale initiatieven
Grunneger Power wil in navolging van de Drentse KEI en Enerzjy Koöperaasje Fryslân een provinciale koepel oprichten voor lokale energie-initiatieven. Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 28 mei gaf Grunnger Power tekst en uitleg over haar plannen voor een energiekoepel voor de provincie Groningen. Grunneger Power zoekt andere lokale initiatieven die deze energiekoepel mede op willen zetten.
De bijeenkomst is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Dorpen en Grunneger Power. 36 mensen kwamen op de bijeenkomst af om geïnformeerd te worden over de energiekoepel. De lokale initiatieven in de zaal waren oprecht nieuwsgierig wat de energiekoepel voor hen kan betekenen om hun initiatief verder te brengen. Presentaties van Grunneger Power, Drentse KEI en de Amelander Energie Coöperatie brachten helderheid.
Lokale energie-initiatieven die duurzame energie aan hun lokale klanten willen verkopen hebben twee opties. Een eerste mogelijkheid is om zelf een vergunning aan te vragen. Hiervoor moet aan veel voorwaarden worden voldaan en het is erg omslachtig. Voor kleine initiatieven daarom vaak geen optie. De lokale coöperaties kunnen er ook voor kiezen om wederverkoper te worden van energie. Ze brengen hun klanten onder bij een commercieel bedrijf en vangen een marge op de verkochte energie. Nadeel is dat het weinig transparant is, er veel geld achter blijft bij het commerciële bedrijf en deze bedrijven vaak andere doelen en visies hebben.
NLD Energie
NLD Energie biedt uitkomst voor lokale energie-initiatieven. NLD Energie vraagt een leveringsvergunning aan en verkoopt via de provinciale koepels energie aan de leden van de aangesloten energie-initiatieven. De energie-initiatieven ontvangen een marge die zij investeren in duurzame projecten. NLD Energie gaat niet meedoen aan stuntprijzen. Winst in de eigen gemeenschap houden en die lokaal, sociaal en duurzaam besteden moet het uitgangspunt zijn van mensen om zich aan te sluiten.
Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie is al om. “We hebben op dit moment een prettige samenwerking met Greenchoice. Mijn voorkeur gaat echter uit naar NLD Energie. De organisatie is veel transparanter en er blijft meer geld over voor de lokale gemeenschap.”
Tijdens de bijeenkomst klonken naast kritische vragen ook veel enthousiaste reacties. Aan het eind van de avond hebben tien initiatieven aangegeven mee te willen doen en/of een intentie uitgesproken. Komende weken werken zij mee om de koepel verder vorm te geven.
De Natuur en Milieufederatie Groningen is onafhankelijk partner en heeft een adviserende rol in het proces. Wij ondersteunen de doelstellingen van de energiekoepel en vinden het van groot belang dat in het Noorden een regionale energiebedrijf wordt opgericht voor lokale energiecoöperaties.
Meer informatie
Presentatie Pieter Wittenberg (Drentse KEI) – Waarom lokaal en in coöperatief verband?
Presentatie Johan Kiewiet (AEC) – Een geslaagd voorbeeld! (pdf)
Presentatie prof. dr. Frans Stokman (Grunneger Power) – Hoe gaan we het in Groningen doen? (pdf)