Natuur of boerenland?

8 februari 2011

Natuur of boerenland?

In een uithoek van Nederland – het Zuid-Hollandse Eiland Tiengemeten – heeft de grootste vereniging van Nederland, Natuurmonumenten, agrarisch land in natuur veranderd.
Boeren werden door het Rijk uitgekocht om plaats te maken voor echte wilde natuur met stromende kreken en geulen. Het is een voorbeeld van dé Nederlandse vinding in optima forma: maakbare natuur. Daarover is een film gemaakt, de documentaire Voorland Tiengemeten, natuur of boerenland, die  16 februari a.s. vertoond wordt in de serie “Dwarse Films” van Forum Dwarsdiep.

Kan dat nou allemaal maar zo? Het idee dat je vruchtbaar landbouwgebied prijsgeeft voor zoiets onnuttigs als natuur, daar hebben nog steeds veel agrariërs moeite mee. Waar dient het toe? Hebben wij  niet juist ooit al dat wilde gebied met veel moeite in cultuur gebracht om er nuttige producten op te kunnen telen?
Verder zou men zich kunnen afvragen of het maken van “nieuwe” natuur niet een soort modern tuinieren is. Bestaat er wel natuur die Maakbaar is?
Daarover en over soortgelijke vraagstukken wordt doorgepraat met Wilfred Alblas, regiodirecteur van Natuurmonumenten, publiciste Ineke Noordhoff en Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO-Noord. Boerenzoon Hans Harbers leidt het gesprek.
Wo 16 feb, 20.00 uur, ForumImages, Zaal 2, Hereplein 73. Entree: 2,50