Nacht van de Nacht 2023 doorslaand succes

Nacht van de Nacht 2023 doorslaand succes

In de Nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober ging de klok een uur terug en werden er in het hele land weer talloze activiteiten georganiseerd in het kader van de Nacht van Nacht. Dit evenement, uit de koker van de Natuur en Milieufederatie Groningen, werd dit jaar voor de 19e keer georganiseerd en is bezig een steeds populairdere traditie te worden. In onze provincie alleen al werden tientallen activiteiten georganiseerd, variërend van boottochten en wandelingen tot lezingen in de kerk, sterrenkijken en een nachtelijk bezoek aan de tentoonstelling Duuster in het museum MOW in Westerwolde. Met het weer boften we in deze regenachtige herfst en de volle maan (met een gedeeltelijke maansverduistering!) zorgde voor een prachtige sfeer. 

17 november 2023

Ook verscheen in aanloop naar de Nacht een item op Noord Vandaag bij RTV Noord over lichtvervuiling en de invloed ervan op de biodiversiteit. RTV Noord ging op bezoek bij boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer in Lauwersoog en Jasper Tiemens (NMG) schoof aan tafel in de studio.

varen en wadvissen met de ZK 9

Enthousiaste reacties

Van de organisatoren, die hier vaak al jaren aan meewerken, kregen we enthousiaste reacties:

‘De Nacht van de Nacht was een succes. (…) Vanwege de grote belangstelling hebben we ook met de houten garnalensloep ZK 31 Neptunus gevaren.’ (rondvaart over het Lauwersmeer met de ZK 4 vanuit Zoutkamp)

‘We kijken terug op een mooie bijeenkomst: een meditatieve samenkomst, en aansluitend een wandeling met bij het eindpunt chocolademelk.’ (in Leens)

lezing in de Oosterkerk te Groningen door bioloog Klaas Nanninga tijdens de Nacht van de Nacht 2023‘In de Oosterparkwijk was de activiteit van de Oosterkerk dit jaar gecombineerd met wandelingen door de wijk. Er is fantastisch samengewerkt tussen allerlei mensen en organisaties en bezoekers hebben erg genoten van deze Nacht van de Nacht.’

Nacht van de Nacht 28-11-2023 bij het activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer‘We hebben een hele mooie avond gehad tijdens Nacht van de Nacht in het Lauwersmeer. De weersvoorspellingen zagen er eerst niet hoopvol uit, maar bij aanvang van de activiteit en gedurende de hele avond, was het droog. Ik kan mij niet herinneren dat het zo’n lichte avond was, de volle maan zorgde voor verlichting in en bij het bos. We hoorden van bezoekers veel positieve reacties.’ (excursie Dark Sky Park Lauwersmeer door Staatsbosbeheer)

Nacht van de Nacht in het museum MOW in Westerwolde‘We ontvingen hier aan de rand van Nederland ruim 30 bezoekers die speciaal voor de Nacht van de Nacht kwamen, zowel kinderen als volwassenen. Ze waren heel enthousiast over de afwijkende vorm waarop ze de tentoonstelling Duuster konden bekijken, namelijk door in het museum rond te dwalen met een zaklampje.’ (museum MOW in Westerwolde)

‘Onze activiteit was in de Kuzumerkooi in Oldekerk. Zo’n vijftig deelnemers (volwassenen en kinderen) hebben genoten van het goede weer en de activiteiten. (…) Wij waren heel blij met deze activiteit, die samen met de Stichting Kuzemerkooi is georganiseerd. Volgend jaar zullen we er zeker weer bij zijn.’

Nacht van de Nacht 28-10-2023 avondwandeling rondom Metbroekbos bij Vlagtwedde‘Wij hebben in Vlagtwedde met ongeveer 60 personen de wandeling gemaakt. Hadden veel meer aanmeldingen. Gaan dus ook kijken of we volgend jaar het kunnen uitbreiden. We hebben veel complimenten gehad over de route zelf met inhoud maar ook over de organisatie. Dit geeft ons energie om het volgend jaar weer te organiseren.’ (wandeling rondom het Metbroekbos)

‘We waren op de zaterdag uitverkocht, de vrijdag was een zogenaamde inhaalavond, een extra tocht dus. In totaal hebben we 34 gasten aan boord gehad. En allemaal voorzien van een hapje en een drankje. In de volslagen duisternis bij de Engelsmanplaat hebben we een toast uitgebracht op de Nacht. Het weer viel beide avonden heel erg mee en we kunnen dus spreken van een geslaagde missie.’ (varen en wadvissen met de ZK 9 vanuit Lauwersoog)

‘Het is erg goed gegaan! Ik geloof dat we bijna 250 bezoekers gehad hebben. Helaas was het wat minder druk dan we hadden gehoopt, maar de mensen die er waren, waren erg enthousiast.’ (reis door de ruimte bij de RUG)

Vuurkorf met doedelzakspeler en trommelaar tijdens de Nacht van de Nacht bij ZoutkampTijdens de ‘Lichtjestocht met een verhaal over Zoutkamp’ hebben er zeker 120 personen mee gewandeld en mooie oude verhalen aangehoord over Zoutkamp. Er was een doedelzakspeler en een trommelaar aanwezig en met de waxinelichtjes en vuurkorf werd het een prachtig plaatje.

‘Ik heb 12 zeer enthousiaste gasten gehad. De jongste was 8 jaar. De oudste in de 70. Ik heb hen de Maan, Jupiter en Saturnus laten zien. Dat vonden ze prachtig bij dun bewolkte hemel. Ze komen nog wel weer bij heldere hemel. Ze kunnen me bellen. Dan gaat hier het dak er af.‘ (sterrenkijken in Ulrum)

‘Wij hadden die avond een avondtocht op het Lauwersmeer met in totaal 12 personen. De tocht is goed verlopen! Goed weer en mooi helder. De groep mensen was enthousiast over de tocht!’ (nachtelijke vaartocht in Dark Sky Park Lauwersmeer)

Over de Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een initiatief van De Natuur en Milieufederaties. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Lichtvervuiling is een groeiend probleem in Nederland. Door overmatige verlichting wordt het natuurlijke donker verstoord, wat negatieve gevolgen heeft voor mens en natuur. Lichtvervuiling kan leiden tot slaapproblemen, verstoring van de biodiversiteit en verspilling van energie.

Tags: