Nacht van de Nacht door de Gracht

31 oktober 2016

Nacht van de Nacht door de Gracht

recordaantal bezoekers voor jaarlijks evenement Natuur en Milieufederaties

Afgelopen zaterdag trokken alleen al in de provincie Groningen ongeveer 1600 deelnemers in het donker eropuit, om deel te nemen aan één van de 23 activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederatie Groningen is zeer tevreden met deze mooie opkomst. In heel Nederland waren er meer dan 350 activiteiten georganiseerd, om te genieten van een duistere nacht en aandacht te vragen voor lichtvervuiling.

In de stad Groningen peddelden tijdens de Nacht van de Nacht een groep studenten uit Duitsland, Litouwen, Oekraïne en Nederland door de Groningse grachten. Om soepel te manouvreren met de kano’s was geen aanvullende verlichting nodig, de binnenstad bleek helder genoeg. Halverwege werd de tocht onderbroken voor een lezing in Café de Toeter door Prof. Dr. Roelof Hut over de gevolgen van elektrisch licht op mens en dier.

Verstoring van vogeltrekroutes
Grote hoeveelheden licht verstoren belangrijke vogeltrekroutes, geschat wordt dat er in New York jaarlijks zo’n 90.000 vogels sterven omdat ze in hun trekroute van Canada naar Zuid-Amerika gedesoriënteerd worden door verlichting en daardoor tegen wolkenkrabbers aanvliegen. Ook voor mensen is teveel kunstmatig licht schadelijk: het verstoort het menselijke bioritme en veroorzaakt gezondheidsproblemen.

Voordat de kano’s weer te water werden gelaten om het laatste stukje af te leggen, werd er nog even geborreld. De kanotocht was een initiatief van de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen.

In het Oldambt vond een activiteit plaats bij en over het natuurfenomeen de kolken. Hierover ontvingen we een prachtig verslag. Lees het hier.

Lichthinder
De Nacht van de Nacht werd voor de 12e keer door de Natuur en Milieufederaties georganiseerd, waarmee ze jaarlijks om aandacht vragen voor het belang van een donkere nacht en de gevolgen van lichthinder. Dat is hard nodig aangezien Nederland een van de meest verlichte landen van Europa is en dit een stuk minder zou kunnen. Volgens ambassadeur van de Nacht André Kuipers kunnen we met behulp van wetenschap en techniek veel slimmer omgaan met verlichting: “Vanuit een ruimteschip zie je een prachtige planeet, maar als je er naast kijkt zie je een heel dun schilletje erom heen in een oneindig heelal. De enorme hoeveelheid licht op aarde niet alleen prachtig om te zien, maar helaas ook een vorm van vervuiling”. Meer duisternis heeft naast energie- en geldbesparing ook een positief effect op de gezondheid van mens en dier.

Tags: