Mooie start voor Herenboeren Groningen

15 mei 2020

Mooie start voor Herenboeren Groningen

Stadjers die enthousiast zijn over lokaal, duurzaam, gezond en lekker voedsel kunnen zich vanaf nu aanmelden bij Herenboeren Groningen.

Op woensdag 29 april ondertekende een initiatiefgroep uit Groningen na maanden van voorbereiding een samenwerkingsovereenkomst met de coöperatie Herenboeren Nederland. Dit is de eerste belangrijke stap voor het realiseren van een Herenboerderij in Groningen, die deel uitmaakt van een landelijke beweging.

Een Herenboerderij is een kleinschalig boerenbedrijf dat een plek gaat krijgen nabij de stad Groningen. Er wordt onafhankelijk van de markt, in harmonie met de natuur en zonder winstoogmerk voedsel verbouwd. 150 tot 200 huishoudens investeren samen in het pachten van een stuk grond van 20 hectare en nemen een boer in dienst, die de mensen wekelijks voorziet van groenten en fruit van het seizoen, eieren en (voor wie wil) vlees en vleeswaren.

Herenboeren heeft al op meerdere plekken in Nederland laten zien dat het kan. Als lid van een Herenboeren coöperatie pak je regie terug op je eigen eten; daarnaast is het lekker en gezond en ook leuk en leerzaam. Ook heeft Herenboeren de overtuiging dat voedsel mensen bij elkaar brengt en bindt. Herenboeren daagt je uit om zelf mee te werken aan de manier waarop je voedsel wordt geproduceerd. Het is de stelling van Herenboeren dat alleen consumenten samen het aanbod van eerlijk en veilig voedsel echt kunnen veranderen.

Meedoen
Vanaf nu kunnen Groningers zich aansluiten door het ondertekenen van een intentieverklaring. Deze is op te vragen via herenboerengroningen@gmail.com én te vinden op de Facebook pagina van Herenboeren Groningen. De daadwerkelijke start kan plaatsvinden wanneer minimaal 150 Groningse huishoudens hun deelname hebben toegezegd en het pachtcontract van een geschikt stuk grond is getekend. De planning is dat er in juni 2021 van start gegaan kan worden.

De initiatiefgroep bestaande uit Nienke van Dijk, Kees Faber, Lily Lanser, Leny van der Hoeff, Ina Velthuis en Karlien Meijer gaat na dit feestelijke moment, waarbij ze op gepaste afstand een toost met elkaar hebben uitgebracht, verder met het zoeken van grond en een boer en het enthousiasmeren van zoveel mogelijk Stadjers zodat dit mooie initiatief gerealiseerd kan worden in de gemeente Groningen.

Tags: