Milieudefensie Zuidoost Groningen lanceert meldpunt Lelievelden

23 januari 2014

Milieudefensie Zuidoost Groningen lanceert meldpunt Lelievelden

Milieudefensie Zuidoost Groningen wil graag weten in hoeverre er binnen de gemeentes Veendam, Pekela, Vlagtwedde, Stadskanaal, Oldambt en Bellingwedde lelieteelt plaatsvindt of plaats gaat vinden. Zij roept burgers, met name buren van percelen dan ook op dit te melden. De reden hiervoor is, dat de Gedeputeerde Staten van Groningen denkt dat er maar op zeer kleine schaal lelieteelt plaatsvindt, terwijl Milieudefensie Zuidoost Groningen zeker weet dat het met name in Westerwolde een steeds grotere rol gaat spelen.
Voor de lelieteelt wordt meestal het zeer gevaarlijke landbouwgif Metam Natrium gebruikt, dit om de grond vrij te maken van de voor de bollen schadelijke aaltjes. Dit gif mag in Nederland nog gebruikt worden tot eind 2014, terwijl het in Europa al verboden is.

Milieudefensie Zuidoost Groningen geeft aan niets te hebben tegen de teelt van lelies en we schrijven dan ook in onze open brief (open brief Metam Natrium) dat er een goed alternatief is namelijk het zes weken lang onder water zetten van een perceel.

Hoe herkent u een perceel
Ziet u een perceel in uw buurt, dat er uit ziet, zoals op onderstaande foto, dan is de kans groot dat er een zogenaamde “natte ontsmetting” heeft plaatsgevonden. Een voorbode voor de lelieteelt.
Natte ontsmetting. Foto: Ankie Voerman

Waar melden
U kunt een eventueel lelieveld melden bij zuid-oost-groningen@milieudefensie.nl