Meld lichthinder

11 oktober 2011

Meld lichthinder

In het kader van de zevende editie van de Nacht van de Nacht op 29 oktober aanstaande, organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen een publieke lichthinderinventarisatie. Iedereen die last heeft van te veel licht op plekken waar dit niet nodig is of waar het best een beetje minder mag, kan dit melden op de websiteNacht van de Nacht. In de provincie Groningen zijn inmiddels al tientallen meldingen binnengekomen.

We hebben te veel onnodig licht in Nederland. Dat kost niet alleen veel energie, we komen met zoveel licht om ons heen ook niet meer tot rust. Mensen en dieren hebben het donker nodig. Daarom organiseren De Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht en inventariseren we samen met de inwoners van de provincies onnodig licht.

Op de lichthinderkaart staan zeven verlichtingscategorieën: openbare ruimte, sportvelden, reclame , recreatieterreinen, uit een gebouw, gericht op een gebouw en door particulieren. Iedereen kan tot 30 oktober zijn/haar melding simpel aangeven op de kaart. Landelijk hebben al meer dan zeshonderd mensen gereageerd.

Na de Nacht van de Nacht gaat de Natuur en Milieufederatie Groningen oplossingen bedenken voor de hinderlijkste lichtbronnen in de provincie. Immers, één donkere nacht is leuk, maar het gaat uiteindelijk om structurele maatregelen.

Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober
Op zaterdag 29 oktober gaan op veel plekken de lichten uit. Verschillende Groningse natuur- en milieuorganisaties verzorgen activiteiten om aandacht te vragen voor het donker. Op www.nachtvandenacht.nl staan alle activiteiten vermeld. Zo zijn er in Groningen diverse avondwandelingen, kunt u naar sterren kijken of kunt u zich verdiepen in nachtfotografie, onder begeleiding van de fotoschool.