Meld lichthinder – Nacht van de Nacht 2011

13 september 2011

Meld lichthinder – Nacht van de Nacht 2011

Op zaterdag 29 oktober gaan overal in Groningen weer de lichten uit. Op die avond organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met Natuur en Milieu de alweer de zevende editie van de Nacht van de Nacht. In de aanloop naar dit landelijke evenement kan dit jaar iedereen meedoen met de Lichthinderinventarisatie.

De Nacht van de Nacht
De nacht wordt steeds lichter door verschillende kunstmatige lichtbronnen zoals lantaarnpalen, verlichting van gebouwen, sportvelden en reclamezuilen. Veel dieren en mensen hebben hier last van. De Nacht van de Nacht vraagt aandacht voor de schoonheid en het behoud van de donkere nacht. De Nacht van de Nacht vindt elk jaar plaatst in het weekend dat de wintertijd ingaat. Groningse natuur- en milieuorganisaties verzorgen dan in de hele provincie activiteiten waarbij je de duisternis kunt beleven. Op www.nachtvandenacht.nl staan nu al verschillende activiteiten vermeld.

Lichthinder
Dit jaar organiseren we in de aanloop naar de Nacht van de Nacht een lichthinderinventarisatie. Iedereen kan hierbij lichthinder melden op de lichthinderkaart. Veel mensen storen zich aan onnodig licht, zoals kantoren waar het licht niet uit gaat, de lantaarnpaal die precies in de slaapkamer schijnt of gebouwen waar `s nachts felle lampen op staan gericht. Je kunt kiezen uit zeven categorieën: openbare verlichting, sportveldverlichting, reclameverlichting, verlichting van recreatieterreinen, verlichting uit een gebouw, verlichting van een gebouw en particuliere verlichting. Je kunt de meldingen nog doen tot 23 oktober.

Structurele maatregelen
Na de Nacht van de Nacht gaat de Natuur en Milieufederatie Groningen aan de slag met het zoeken naar oplossingen voor de meest hinderlijke lichtbronnen. Immers, één donkere nacht is leuk, maar het gaat uiteindelijk om structurele maatregelen.

In de provincie Groningen is gelukkig al wel aandacht voor het donker: de gebiedskenmerken stilte en duisternis zijn benoemd als kernkwaliteiten van het provinciale landschap. Deze kernkwaliteiten zijn opgenomen in het Provinciaal Omgevingsplan (POP). Hierdoor treffen steeds meer gemeenten in Groningen passende maatregelen om lichthinder tegen te gaan. Zo heeft de gemeente Groningen bijvoorbeeld een innovatieve dimmer ontwikkeld, die bestaande en nieuwe openbare verlichting dimt.

Eenvoudig op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws van de Nacht van de Nacht? Like dan de Facebookpagina en volg de Nacht van de Nacht op Twitter.