Meest milieuvriendelijke tuin Groningen te vinden in Helpman

20 september 2012

Meest milieuvriendelijke tuin Groningen te vinden in Helpman

De meest milieuvriendelijke tuin van de gemeente Groningen is dit jaar te vinden in de wijk Helpman. De tuin van de familie Sulman werd uit bijna 200 deelnemende tuinen aangewezen als natuur- en milieuvriendelijkste tuin.

Bijna tweehonderd enthousiaste tuiniers in en net buiten de stad, deden mee aan de wedstrijd Milieuvriendelijkste Tuin van Groningen. Dinsdag 18 september overhandigde wethouder Jannie Visscher aan mevrouw en mijnheer Sulman de hoofdprijs van deze wedstrijd. Zij deed dat in aanwezigheid van onder meer familie, buurtbewoners, de eigenaren van de andere drie genomineerde tuinen en de voorzitter van het wijkcomité.

De tuin
De heer en mevrouw Sulman werken in hun, tussen de huizen verstopte, tuin samen met de natuur. Kiemplantjes krijgen weer een plekje in hun tuin of een nieuwe bestemming bij de buren. Dat de tuin voor buurtgenoten toegankelijk is, werd door de jury ook enorm gewaardeerd. Ook hebben zij een prachtige balans gevonden tussen de eetbare en milieuvriendelijke tuin. De familie Sulman verbouwt namelijk ook veel groente in de tuin. Ook voor de bijen is het goed toeven in hun tuin.

De prijs
De jury van deze wedstrijd bestond uit de raadsleden Gerjan Kelder (PvdD) en Gabriëlle Copini van der Meulen (D66), ecologisch hovenier Nils van Ligten en stadsecoloog Mark Ronda. Uit vier genomineerde tuinen verspreid over de stad, wees de jury uiteindelijk de tuin van de familie Sulman als winnaar aan. Zij krijgen een dag lang een ecologische hovenier op bezoek, die niet alleen zijn kennis, maar ook planten en nestkasten meebrengt. Ook voor de andere genomineerde tuinen waren er prijzen, zoals een regenzuil en speciale nest- en voederkasten voor vogels en andere dieren.

De Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen willen met deze wedstrijd de keuze voor milieuvriendelijk tuinieren in de stad stimuleren. Dat betekent tuinen met minder tegels, om overbelasting van het riool terug te dringen en met meer groen voor mens en natuur.

Je eigen tuin langs de meetlat
Benieuwd hoe milieuvriendelijk uw tuin eigenlijk is? Neem dan een kijkje op de website Milieuvriendelijkstetuin.nl en leg uw tuin langs de tuinmeetlat.