Makkelijke Moestuin wint Pluk van de Petteflet Natuurprijs

3 juni 2013

Makkelijke Moestuin wint Pluk van de Petteflet Natuurprijs

Met zijn idee voor de “Makkelijke Moestuin” heeft de 19-jarige Jelle Medema uit het Groningse Den Andel de Pluk van de Petteflet Natuurprijs gewonnen. De prijs is uitgeloofd door Vroege Vogels en De Natuur en Milieufederaties en is bestemd voor het beste plan om de natuur te redden en het landschap in Nederland te verfraaien.

Door met planken een vierkante bak van ruim één vierkante meter te maken en die te vullen met een speciale grondmix wordt het met de Makkelijke Moestuin voor iedereen mogelijk om op eenvoudige en kleinschalige wijze z’n eigen groente en kruiden te verbouwen. Op 14-jarige leeftijd bedacht Jelle Medema dit concept voor Nederland, naar het idee van Square Foot Gardening uit de Verenigde Staten.

Het publiek heeft de afgelopen maand z’n stem kunnen uitbrengen op vier door een jury geselecteerde genomineerden. De Pluk van de Pettefletprijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

3000 euro
Aan de Pluk van de Pettefletprijs is een geldprijs van € 3.000,- verbonden en een set exclusieve litho’s van Fiep Westendorp. Jelle Medema wil het geld besteden aan het schrijven van een handleiding voor het maken van een makkelijke moestuin en het verbouwen van groenten, speciaal gericht op kinderen. “Kinderen met een eigen moestuin eten gezonder. De meeste kinderen, zeker die in steden wonen, tuinieren niet. Er is geen ruimte en een gewone moestuin spreekt kinderen niet aan”, aldus winnaar Jelle Medema. Met het te maken boek wil hij kinderen zó enthousiast maken dat ze meteen zelf aan de slag willen gaan.

Wie heeft het beste plan om de natuur te redden en het landschap in Nederland te verfraaien? Vroege Vogels en De Natuur en Milieufederaties loven de Pluk van de Petteflet Natuurprijs uit. De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. Iedereen mag z’n stem uitbrengen op het beste idee.

In het boek zet hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen. De landelijke jury onder voorzitterschap van Flip van Duijn, de zoon van Annie M.G. Schmidt, heeft uit alle provinciale genomineerden vier kandidaten geselecteerd:

De Gelderse inzending “Buur maakt Natuur” van de gelijknamige stichting, die met crowdsourcing landbouwgrond wil kopen om er natuur van te maken, werd tweede.

Inspirerende voorbeelden
Joris Hogenboom van De Natuur en Milieufederaties zei voor Vroege Vogels dat de Natuur en Milieufederaties burgers ondersteunen bij het vergroten van de leefbaarheid in hun buurt en het meedenken over de toekomst van hun gemeente en het buitengebied. Nu de overheid veel minder doet op het gebied van natuur en milieu moeten wij burgers aan de bak. Jelle Medema en de andere ruim 150 mensen die meededen aan de Pluk van de Petteflet Natuurprijs zijn voor ons allemaal inspirerende voorbeelden, aldus Hogenboom.

Lees meer over het plan van de Makkelijke Moestuin en de Pluk van de Pettefletprijs.