‘Makkelijke Moestuin voor gezondere kinderen’ genomineerd voor Pluk van de Petteflet Natuurprijs

4 januari 2013

‘Makkelijke Moestuin voor gezondere kinderen’ genomineerd voor Pluk van de Petteflet Natuurprijs

De Natuur en Milieufederatie Groningen heeft het project ‘Makkelijke Moestuin voor gezondere kinderen’ van Jelle Medema genomineerd voor de Pluk van de Petteflet Natuurprijs. Deze landelijke natuur- en landschapsprijs gaat naar het beste idee voor het behoud van natuur en landschap. Het project van Jelle Medema stimuleert kinderen hun eigen voedsel te kweken en is een innovatief project dat Nederland groener maakt. Wij feliciteren Jelle van harte met de nominatie.

Kinderen met een eigen moestuin eten gezonder. Toch zijn er heel weinig kinderen die een eigen moestuin hebben, omdat er thuis te weinig ruimte is voor het aanleggen van een moestuin of omdat het voor kinderen niet aantrekkelijk genoeg is een eigen moestuin te beginnen.
Jelle maakt tuinieren tot een leuke bezigheid, en stimuleert met zijn Makkelijke Moestuin kinderen hun eigen groente en fruit te kweken.

Groen leven
De aanleg van een Makkelijke Moestuin is goed voor het milieu, aangezien het veel materiaal en energie scheelt wanneer mensen hun eigen groentes lokaal kweken. Bovendien leren kinderen al op jonge leeftijd gezond te eten en dichter bij de natuur te leven door hun eigen voedsel in te zaaien, te onderhouden en zelf te oogsten. Daarom nomineren we het project ‘Makkelijke Moestuin voor gezondere kinderen’ namens de provincie Groningen graag voor de landelijke verkiezing. 

Pluk van de Petteflet
De prijs is vernoemd naar het gelijknamige boek uit 1971 van Annie M.G. Schmidt. In het boek zet de hoofdpersoon zich op een tactische en creatieve manier in voor natuur en milieu in zijn achtertuin. Hij probeert de betegeling van een groen gebiedje te voorkomen en planten en dieren te redden.   

Landelijke prijs
De Pluk van de Petteflet Natuurprijs is een landelijk initiatief van de Natuur en Milieufederaties en het radioprogramma Vroege Vogels. Elke provincie vaardigt een kandidaat af, waarna in maart 2013 een landelijke jury met onder andere Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt, drie tot vijf genomineerden selecteren voor de finaleronde. Via internet kan het publiek op deze genomineerden stemmen.
In april zal het radioprogramma Vroege Vogels de winnaar bekend maken. De winnaar ontvangt €3.000 om het project uit te voeren en een set exclusieve litho’s van Fiep Westendorp, de illustrator die de tekeningen maakte van Pluk van de Petteflet.