Kanshebbers Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs bekend

11 mei 2015

Kanshebbers Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs bekend

Juryvoorzitter Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt) heeft zondagochtend 10 mei in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels de drie provinciale kandidaten voor de landelijke Pluk van de Pettefletprijs bekendgemaakt.

Het zijn Lieke Vullings met haar initiatief Bosrijk, Michel Lintermans met zijn initiatief Coöperatie Stationspark Deurne en Bob Radstake van het plan Levend Bouwen. Het publiek kan nu via het uitbrengen van een stem op de site van Vroege Vogels (vroegevogels.vara.nl) de landelijke winnaar aanwijzen. Er kan tot 1 juni 2015 gestemd worden, waarna op zondag 7 juni de uitreiking van de Pluk van de Pettefletprijs plaatsvindt in Vroege Vogels.

De Natuur en Milieufederaties organiseerden begin dit jaar in de twaalf provincies de voorrondes. Dit leverde twaalf kandidaten op voor de landelijke Pluk van de Pettefletprijs. Uit deze kandidaten heeft de jury nu drie kandidaten geselecteerd. De winnaar van de prijs krijgt een bedrag van € 3000 om het idee of project uit te voeren.

Jury
De jury van de Pluk van de Pettefletprijs bestaat uit juryvoorzitter Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt), Henny Radstaak (Vroege Vogels) en Corinne de Jonge van Ellemeet (netwerkdirecteur De Natuur en Milieufederaties).

Over het project Levend Bouwen van Bob Radstake oordeelt de jury: “Een heel vernieuwend project, mogelijk van grote waarde voor het oplossen van één van de grootste opgaven van onze tijd: hoe verduurzamen we de grote steden? Meer levend groen als onderdeel van de stedelijke architectuur – van levende bushaltes tot levende huizen – kan bijdragen aan het beter opvangen van extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval en hittegolven. Levend dorp begint met een experiment dat wat ons betreft alle aandacht en exposure verdient.”

Oerbos
Over het initiatief van Lieke Vullings om met haar plan Bosrijk een echt natuurlijk bos te
realiseren zegt de jury: “We hebben meer oerbos nodig! Dat onderschrijft de jury. Kleine plukjes bos verspreid door het land zijn niet genoeg. Willen we meer bijzondere dieren onderbrengen in onze bossen, dan zullen we bossen aan elkaar moeten verbinden, zo mogelijk over de landsgrenzen heen. En we zullen meer ruimte moeten creëren voor dood hout en ruigere natuur. Dit project wil met deze ambitie aan de slag en dat juicht de jury van harte toe.”

Michel Lintermans met zijn initiatief Coöperatie Stationspark Deurne is de derde kanshebber voor de Pluk van de Pettefletprijs: “De jury is zeer gecharmeerd van het project Coöperatie station Deurne. Dit initiatief van inwoners van Deurne om de directe omgeving van het station te verduurzamen en daarmee een stuk aantrekkelijker te maken voor reizigers en bewoners is aanstekelijk en kan een inspiratiebron zijn voor andere gemeentes. Dit project is goed voor de natuur en voor de mens.”

Pluk van de Petteflet
Pluk van de Petteflet, de bekende creatie van Annie M.G. Schmidt, zet zich in voor natuur en milieu in zijn achtertuin. Hij doet dat op bijzonder slimme en creatieve wijze. Met onorthodoxe middelen lukt het Pluk om de dieren en planten in zijn omgeving te redden.

De Pluk van de Pettefletprijs is een initiatief van het radioprogramma Vroege Vogels en De Natuur en Milieufederaties.

Meer info: vroegevogels.vara.nl en plukvandepettefletprijs.nl