Kandidaten Groene Burgemeester Groningen bekend

25 september 2020

Kandidaten Groene Burgemeester Groningen bekend

De kandidaten voor de verkiezing van de eerste Groene Burgemeester van Nederland zijn bekend. Ze hebben allemaal een erg verschillende achtergrond. De Groene Burgemeester neemt het op voor het ‘groen’ in de gemeente. De nieuwe functionaris wordt aanspreekpunt en steunpunt voor Groningers die de stad koel willen houden en groener willen maken. De Groene Burgemeester is een eretitel maar krijgt een serieuze positie in het beleid rond klimaatadaptatie. Groningen is hiermee de eerste gemeente in Nederland met een Groene Burgemeester.

De kandidaten zijn (op alfabetische volgorde):
Wouter Banus, voormalig aannemer die wil dat er groener gebouwd wordt;
Corien Bier, facilitair manager die gelooft dat minder procedures en meer samenwerking de stad meer vitamine G kan geven;
Joran de Boer, is creatief producent en wil betaalbare en haalbare duurzame oplossingen voor alle stadjers;
Peter Bootsma, ervaren organisatieadviseur die mensen en ideeën wil verbinden door alle generaties heen;
Wilma Tonkens, barst van de plannen over vennen en sloten en bloemperken in plaats van bosjes, en wil meer groene daken bijvoorbeeld;
Kees Wesselink, opgeleid tot docent biologie, is van plan om met toffe acties en samenwerkingen van Groningen weer Groeningen te maken.

De uitslag wordt op 9 oktober, de dag van de duurzaamheid, bekendgemaakt. Er kan vanaf nu tot en met 8 oktober middernacht worden gestemd. De Groene Burgemeester wordt voor één jaar gekozen. Samen met stadjers wil de nieuwe burgemeester acties opzetten rond uitbreiding van het aantal bomen en vijvers, schaduwroutes, groene daken en meer planten in de tuinen. En samen met zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties, buurtverenigingen, wijkorganisaties en andere betrokken stadjers werken aan minder asfalt en beton. De Groene Burgemeester wordt voor één jaar gekozen. De functie is vrijwillig en kan naar eigen inzicht worden ingevuld. De kandidaten presenteren zich op de speciale website: groeneburgemeester.nl/stemmen. Daar vind je ook de link om op een kandidaat te stemmen.

De verkiezing en titel zijn onderdeel van een brede campagne rond klimaatadaptatie: ook in Groningen wordt het klimaat de komende jaren droger, heter (hittegolven) en natter (veel regen in korte tijd).

Samenwerking
De Groene Burgemeester is een samenwerking tussen MSLW en Klimaatadaptatie Groningen. Klimaatadaptatie Groningen is geïnitieerd door het Akkoord van Groningen en het Global Center on Adaptation, in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen. Ze stimuleert bewustwording en actie rondom klimaatadaptatie. In dit kader wordt van dinsdag 19 t/m maandag 25 januari 2021 de Klimaatadaptatieweek Groningen georganiseerd en worden in de aanloop en tijdens deze week initiatieven en activiteiten opgezet in Stad en provincie.

Tags: