IJsvogelactie Groningen landelijk nieuws

17 januari 2013

IJsvogelactie Groningen landelijk nieuws

Al enkele jaren zorgen de IJsvogelwerkgroep, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen goed voor de ijsvogel in de stad. Door een flyeractie van de werkgroep werd deze kleine vogel ineens groot nieuws in Hilversum.

Al enkele jaren vragen bovengenoemde partijen in vorstperiodes aandacht voor dit prachtige beestje. In Groningen huisden vijf jaar geleden nog zo’n dertig broedparen. Door de strenge winters van de afgelopen jaren is dat aantal afgenomen tot slechts één broedpaar in het voorjaar van 2012. Dit paartje en hun tien nakomelingen willen we natuurlijk graag behouden in de stad!

Flyeractie
Bij de aangekondigde vorst rond half januari verspreidde de IJsvogelwerkgroep bij woonbootbezitters en bij huizen aan het water waar de ijsvogel dit jaar gemeld is, flyers met de oproep om een wak open te houden. IJsvogels voeden zich door te vissen op kleine visjes. Wakken zijn dus heel belangrijk voor de ijsvogel om de winter door te komen.

Landelijke aandacht
De flyeractie trok allereerst de aandacht van RTV Noord. Dat item kunt u hier bekijken en luisteren. Voorzitter van de ijsvogelwerkgroep Ben Abma gaf een interview op de radio. Hierna ging het snel, Ben Abma was nog te beluisteren op Simone FM en op Radio 1. Ook stadsecoloog Woud Veldstra werd door Radio 1 geïnterviewd en kwam tevens in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

Item 1Vandaag
Tot slot nam 1Vandaag een leuke reportage op met Ben Abma en Silla Schouwstra, communicatiemedewerker bij de Natuur en Milieufederatie Groningen. Dat filmpje is hier te zien.

Helpen? IJsvogel gezien?
IJsvogel gezien of wilt u zich aansluiten bij de werkgroep? Stuur dan een mailtje naar Silla Schouwstra: s.schouwstra@nmfgroningen.nl