Hoe zorg je als beleidsmaker voor een natuurinclusieve energieopwek? Je hoort het in onze podcast

18 november 2021

Hoe zorg je als beleidsmaker voor een natuurinclusieve energieopwek? Je hoort het in onze podcast

Hoe zorg je ervoor dat de natuur en het aanleggen van zonne- en windparken in het landschap harmonieus samen gaan? En welke rol spelen gemeenten daarin? De Natuur en Milieufederaties hebben de podcastserie Op de bres voor een groene RES gemaakt die daar het antwoord op geeft.

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) nemen je mee het Nederlandse landschap in door middel van twee onderzoekende podcastafleveringen. Luister hieronder naar de eerste aflevering. We reizen af naar Wijk bij Duurstede. Daar is een beauty contest voor ontwikkelaars van duurzame energie gehouden.

De gesprekspartners

In de podcast gaat NMF-directeur Annie van de Pas op pad in een gebied waarin het behoud van de natuur en het aanleggen van bijvoorbeeld een zonne- of windpark goed samengaan. In twee afleveringen onderzoeken we hoe je als gemeente kunt inzetten op schone energieprojecten die in het landschap passen.

In de eerste aflevering gaat Annie in gesprek met bestuursadviseur gemeente Wijk bij Duurstede Martine van der Woude-Vernooij en landschapscoördinator Kromme Rijnlandschap Walter Jaaltink. Ook is ze op bezoek bij Jeroen Schmaal van de ontwikkelaar van natuurlijke zonneparken Sunvest en bij Ernest Bressers, strategisch beleidsadviseur ruimte bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Het doel van de serie

Uitdagingen worden mogelijkheden. We leren van experts en ervaringsdeskundigen hoe zij zorgvuldig rekening houden met natuurinclusieve energieopwek. Binnenkort komt de tweede aflevering van de podcast online. In die aflevering zoomen we uit en kijken we naar de regionale energiestrategie als geheel. Welke beren komen gemeenten tegen op de weg naar een groene en duurzame toekomst?

Met deze podcastserie willen de NMF’s ambtenaren en beleidsmakers inspireren om de kansen die er zijn voor natuur en landschap te omarmen.

Aanpakken klimaat- en biodiversiteitscrisis

Als de wereldwijde temperatuur met meer dan 1,5 graden stijgt, wordt het leven op aarde heel onaangenaam. Schone energie uit natuurlijke bronnen zoals wind en zon zijn dus essentieel voor een duurzame toekomst. Toch moeten we ook de natuur beschermen.

De bouw van zonne- en windparken staat soms op gespannen voet met het behoud van het Nederlandse landschap en de natuur. Daarnaast hebben we ook nog een biodiversiteitscrisis op te lossen. Het een hoeft niet ten koste te gaan van het ander: we moeten kijken naar regionale en lokale mogelijkheden om de duurzame energietransitie te laten slagen.

Toolbox en documentaire

De podcast is niet het enige handvat dat wij bieden op het gebied van de natuurinclusieve energietransitie. Naast de podcastserie is er ook een toolbox gemaakt met nuttig gereedschap voor beleidsmakers om aan een natuurinclusieve energietransitie te bouwen. Daarnaast geeft onze documentaire Op weg naar een natuurinclusieve energietransitie een kijkje in de keuken bij meerdere inspirerende energietuinen en zonneparken.

Klik hier voor het tweede deel van de podcastserie

 

Deze podcastserie is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tags:
Profiel Marjolijn Tijdens

Marjolijn Tijdens

Beleidsmedewerker Klimaat en Energie; werkdagen: ma, di, do, vr