Hoe groot is de Groningse Voetafdruk?

5 februari 2018

Hoe groot is de Groningse Voetafdruk?

Iedereen heeft een stukje van de Aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen.

Per persoon hebben we ongeveer 4 voetbalvelden beschikbaar. De gemiddelde Nederlander gebruikt er wel 12.

Wil je weten hoeveel voetbalvelden jij gebruikt? De Natuur en Milieufederatie Groningen heeft een Voetafdrukscan ontwikkeld waarmee je kunt zien hoeveel Aarde jij nodig hebt. Deze vragen gaan in op voeding, reizen, vervoer, kleding, wonen en huishouden, afval en goederen en diensten. Aan het eind van de test kun je zien hoe groot jouw ecologische voetafdruk is, en krijg je tips over hoe je deze kleiner kunt maken. Het invullen van de test duurt maar 15 minuten.

Klik hier om direct naar de test te gaan!

Leven op te grote voet
Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,8 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 6,2 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve Aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. We vragen dus meer van de Aarde dan ze kan bieden. Hierdoor komen ook de natuur en soortenrijkdom onder druk te staan en erven volgende generaties een Aarde die steeds minder leefbaar wordt.

De Voetspot
Sinds 2016 zijn een aantal Drentse, en later ook Groningse bloggers gestart met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Na het invullen van de test namen ze een uitdaging aan, om zo een deel van hun impact te verlagen. Over deze uitdaging hebben ze blogs bij gehouden, zodat iedereen kan lezen over hun bevindingen en ervaringen.

Benieuwd naar de avonturen van de bloggers? Kijk dan op De Voetspot, of volg De Voetspot op Facebook.