Het Groninger Tuinfestijn

18 april 2014

Het Groninger Tuinfestijn

Van tegeltuin naar onderhoudsarme groene oase
Natuur en Milieufederatie en tuincentra slaan handen ineen

Op zaterdag 3 mei 2014 organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen samen met Welkoop, Tuinland en Praxis Damsterdiep het Groninger Tuinfestijn. Die dag bieden de tuincentra diverse activiteiten aan voor Groningers die (nog) niet zulke groene vingers hebben, weinig tijd vrij kunnen maken om te tuinieren, maar eigenlijk wel wat meer groen in de tuin willen. Centraal tijdens de dag staat namelijk ‘de onderhoudsarme groene tuin’.

LOGO - Groninger Tuinfestijn

Steeds vaker besluiten Stadjers om hun tuin volledig te betegelen, omdat het bijhouden ervan te veel tijd kost. Maar een groene tuin hoeft helemaal niet veel werk te zijn! Dat maken de drie tuincentra en de Natuur en Milieufederatie Groningen duidelijk tijdens het Groninger Tuinfestijn. Zij delen die dag stekjes uit, geven gratis advies, bieden groene kinderactiviteiten aan en komen met een handig stappenplan voor een onderhoudsarme groene tuin. Zo hopen ze inwoners van de stad over te halen om wat tegels te lichten en groen te planten!

De eetbare tuin
Naast ‘de onderhoudsarme groene tuin’ staat ook het moestuinieren in bakken op het programma, het groene balkon en de diervriendelijke tuin. Bij elk tuincentrum zijn extra deskundigen aanwezig om advies en tips te geven. Kinderen kunnen aan de slag met een moestuinbak of een minimoestuintje. Het hele programma van het Groninger Tuinfestijn is gratis en te bekijken op www.nmfgroningen.nl/tuinfestijn. De stekjes worden op alledrie de tuincentra uitgedeeld en zijn beperkt voorradig: op is op!

Goed groen
Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren en zorgt voor een beter klimaat in de stad. In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ’s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te laten plaatsmaken voor planten!

Lezing Romke van de Kaa 27 mei
Als afsluiting van het Tuinfestijn organiseert de Natuur en Milieufederatie een lezing over onderhoudsarm groen tuinieren met tuincoryfee Romke van de Kaa, naar aanleiding van zijn meeste recente boek ‘Laat de plant het werk doen’. Op dit moment zijn voor deze lezing al meer dan 100 aanmeldingen.  Geef u daarom meteen op via dit aanmeldformulier als u ook verzekerd wilt zijn van een plekje.

Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op groene stadsoase Landgoed de Coendersborg. Vanaf 19 uur staat de koffie klaar. De lezing start om 19.30 uur en duurt inclusief pauze tot 22 uur. Daarna kan nog even worden geborreld. De lezing is gratis toegankelijk.

Romke van de Kaa schreef onder meer ‘Buiten de perken’, waarvan meer dan 40.000 exemplaren zijn verkocht, ‘Tuinieren gaat niet over rozen’, ‘Geluk is een grasveld’ en ‘Alles kan wachten’. Samen met Paul Geerts stelt hij elk jaar de Tuinscheurkalender samen.

 

Programma Tuinfestijn

Welkoop Groningen

 • Informatie over de onderhoudsarme groene tuin, tuininrichting, onderhoud en plantvoeding
 • Informatie over het inrichten van metermoestuinen
 • Hapje en een drankje
 • Kinderactiviteiten: moestuinbakken inrichten en minimoestuintjes* maken

Tuinland Groningen

 • Informatie over de onderhoudsarme groene tuin en over natuurlijk tuinieren
 • Tips voor een tuin vol vlinders
 • Hoe richt je een moestuinbak in
 • Kinderactiviteiten: minimoestuintjes maken*, een quiz en schminken

Praxis Damsterdiep Groningen

 • Informatie over de onderhoudsarme groene tuin en ‘het groene balkon’
 • Aan de slag met oppotten van planten (’s middags)
 • Kinderactiviteit: tuinieren met Green Kids van Eigen Huis & Tuin

Neem voor het maken van een minimoestuintje zelf een schoenendoos mee!