Herenboeren gezocht

1 februari 2021

Herenboeren gezocht

Op 29 april van het afgelopen jaar ondertekende een initiatiefgroep uit Groningen een samenwerkingsovereenkomst met de coöperatie Herenboeren Nederland. Het was de eerste belangrijke stap voor het realiseren van een Herenboerderij in Groningen, die deel uitmaakt van een landelijke beweging. Inmiddels hebben zich 90 van de benodigde 150 aspirant leden aangemeld. TV-programma Zembla ging donderdag 28 januari over duurzaam boeren en die uitzending, met onder andere de voorzitter van Herenboeren Nederland Geert van der Veer, leverde veel nieuwe aspirant leden op. Maar daarmee is Herenboeren Groningen er nog niet.

Herenboeren Groningen
Een Herenboerderij is een kleinschalig boerenbedrijf dat een plek gaat krijgen nabij de stad Groningen. Er wordt onafhankelijk van de markt, in harmonie met de natuur en zonder winstoogmerk voedsel verbouwd. 150 huishoudens investeren samen in het pachten van een stuk grond van 15 à 20 hectare. Een ervaren boer is straks verantwoordelijk voor het werk op de boerderij. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Als lid van een Herenboeren coöperatie pak je regie terug op je eigen eten; daarnaast is het lekker en gezond en ook leuk en leerzaam. Ook heeft Herenboeren de overtuiging dat voedsel mensen bij elkaar brengt en bindt. Herenboeren daagt je uit om zelf mee te werken aan de manier waarop je voedsel wordt geproduceerd. Het is de stelling van Herenboeren dat alleen consumenten samen het aanbod van eerlijk en veilig voedsel echt kunnen veranderen.

Meedoen
Groningers kunnen zich aansluiten door het ondertekenen van een intentieverklaring. Deze is op te vragen via herenboerengroningen@gmail.com én te vinden op de Facebook pagina van Herenboeren Groningen. De daadwerkelijke start kan plaatsvinden wanneer minimaal 150 Groningse huishoudens hun deelname hebben toegezegd en het pachtcontract van een geschikt stuk grond is getekend.

Tags: