Handreiking biodiversiteit coöperatieve zonneparken gelanceerd 

Handreiking biodiversiteit coöperatieve zonneparken gelanceerd

Bewoners vanaf nu zelf aan de slag met biodiversiteit op lokale zonneparken

Op 11 april publiceerden de Natuur en Milieufederatie Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power de handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken. De verkorte versie van deze gids met praktische tips is gratis te downloaden via hun websites (zie hieronder, ook voor de link naar de volledige versie). De organisaties werkten hier sinds 2020 aan samen met andere lokale, duurzame energiecoöperaties en een team van experts op het gebied van ecologie. Energiecoöperaties die al een zonnepark hebben of nog gaan ontwikkelen, kunnen de handreiking gebruiken om ervoor te zorgen dat hun park genoeg energie opwekt én een paradijs is voor de natuur. Dat doen ze samen met bewoners die ook eigenaar zijn van de zonneparken.  

11 april 2023

Een gids vol tips en trucs om de natuur te helpen

De handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken kwam tot stand binnen het gelijknamige project. Daarin gingen drie verschillende energiecoöperaties actief aan de slag om de natuur te stimuleren op hun zonneparken. Dat zijn de parken SunBrouck van Duurzaam Menterwolde, Zonneweide Glimmen en Vierverlaten van Grunneger Power. De afgelopen drie jaar hielden ecologen de biodiversiteit in deze parken nauwkeurig in de gaten. Ook is er een leergemeenschap van experts en leden van lokale, duurzame energiecoöperaties binnen het project. Zij komen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Al deze kennis en ervaringen samen zijn nu gebundeld in de gratis beschikbare handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken.

Download hier de verkorte handreiking

Volg voor de volledige versie deze link.

Een stimulans voor de natuur 

De afgelopen jaren gingen er al verschillende energiecoöperaties enthousiast aan de gang met het vergroten van de biodiversiteit op hun zonnepark, of met de natuur de ruimte geven in hun ontwerp voor een nieuw zonnepark. ‘Op deze manier gaat de ruimte niet verloren en wordt een zonnepark een paradijs voor planten en dieren. Dat is ook heel belangrijk voor onze eigen leefomgeving. ‘Die wordt daardoor groener, duurzamer en dus gezonder,’ aldus ecoloog van de gemeente Groningen Marieke Wiersma.

De (verkorte) handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken is gratis te downloaden op de websites van Natuur en Milieufederatie Groningen, Grunneger Power en Programma Energie Participatie (PEP). Het project is mede mogelijk gemaakt door het PEP. Dit is het Groningse programma voor de lokale energietransitie.

Tags:

Meer weten? Neem dan contact op Martijn

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, wo, do