Groningse koepel lokale energie opgericht

19 september 2013

Groningse koepel lokale energie opgericht

Op 19 september 2013 is de Groninger Energie Koepel opgericht voor lokale energie-initiatieven. De Koepel wil energiebesparing en productie van duurzame energie in de provincie Groningen in een versnelling brengen. De Natuur en Milieufederatie ondersteunt de Koepel en is trots dat zij heeft mogen bijdragen aan dit succesvolle proces.

De Groninger Energie Koepel is opgericht door vier Groningse lokale energie-initiatieven: dorpsvereniging Midwolde-Pasop, dorpsvereniging Garnwerd e.o., vereniging voor dorpsbelangen Zijldijk en coöperatieve vereniging Grunneger Power U.A.. Naast deze oprichters hebben diverse initiatieven hun intentie uitgesproken zo snel mogelijk als lid toe te willen treden. Het Servicepunt Lokale Energie Groningen van de Natuur en Milieufederatie trekt samen met de Koepel op om de lokale initiatieven te ondersteunen en verbinden.

Naast ondersteuning wil de Koepel initiatieven in staat stellen om zelf duurzame projecten te financieren. Samen met de koepels van Drenthe (Drentse KEI) en Friesland (Enerzjy Koöperaasje Fryslân) heeft zij hiervoor Noordelijk Lokaal en Duurzaam Energie, NLD energie, opgericht. NLD Energie gaat groene stroom en gas leveren die zoveel mogelijk in de noordelijke regio wordt opgewekt. De winst op de energielevering wordt teruggegeven aan de dorpsverenigingen en lokale coöperaties die zijn aangesloten bij de Friese, Drentse of Groningse koepel. Zij kunnen dit weer investeren in verdere verduurzaming van hun eigen leefomgeving.

De verwachting is dat begin 2014 de eerste klanten kunnen worden verwelkomd bij NLD Energie. De oprichting is mede mogelijk door steun van de drie noordelijke provincies.