Groninger BSO’s tuinieren met oog voor dieren

12 juni 2013

Groninger BSO’s tuinieren met oog voor dieren

Om leerlingen van de buitenschoolse opvang te informeren over het belang van tuinieren met oog voor dieren, stelden Gemeente Groningen en Natuur en Milieufederatie Groningen gratis pakketten beschikbaar met daarin een mooie insectenlokkende plant voor in de tuin van de BSO en een vogelhuisje met een klein spiekraampje. Maar liefst vijftien BSO’s gaven gehoor aan de oproep en tuinieren sinds kort dus diervriendelijk!

Naast de plant en het vogelhuisje ontvingen de buitenschoolse opvanglocaties ook handige flyers met tips. Uiteraard mogen kinderen van de BSO’s niet elke dag spieken bij eventuele bezette nestkastjes. De kleine schuifraampjes mogen slechts een paar keer geopend worden gedurende de nestperiode om verstoring te voorkomen. De insectenlokkende plant levert handig voedsel voor jonge vogeltjes.

Eilandbewoners
Op maandag 10 juni 2013 werd de actie officieel geopend op de nieuwe BSO Eiland. Zij namen van harte het pakket in ontvangst.  Met hun locatie op het Zuiderpark, waar het barst van de vogels, hopen ze op een snelle bezetting van de nestkast en daarmee uitbreiding van de ‘Eilandbewoners’. Ook de plant konden ze goed kwijt in de tuin die het pand omringt.

Eefke Meijer, mede-oprichter van Eiland: “Wat een goeie actie! Hopelijk krijgen we binnenkort nog meer vliegende eilandgasten: natuureducatie neemt een belangrijke plek in bij ons, dus vogels zijn meer dan welkom.”

Vier de Tuin
De actie voor de BSO’s is onderdeel van Vier de Tuin, een campagne voor diervriendelijk tuinieren die de Natuur en Milieufederatie, de Gemeente Groningen en de lokale groene organisaties organiseren. Zij voeren campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen al veel doen! Flyers met tips en trucs hiervoor zijn te vinden op www.nmfgroningen.nl/vierdetuin