Groningen geniet van heldere donkere Nacht van de Nacht

28 oktober 2018

Groningen geniet van heldere donkere Nacht van de Nacht

Tijdens de veertiende editie van de Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober is wederom volop genoten van een donkere nacht. Op tal van plaatsen in Nederland werden de nachtelijke activiteiten goed bezocht: alleen al in Groningen waren meer dan 1.000 mensen op de been. De Natuur en Milieufederatie Groningen is blij met opnieuw een hoge opkomst. Met de jaarlijks georganiseerde Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor het belang van een donkere nacht en de gevolgen van lichthinder.

Nacht van de Nacht Oldambt
In Oldambt kwamen 115 mensen bijeen om te genieten van een divers programma met een wandeling, dans, gedichten en diverse verhalen. “Het was een fantastische avond. Het was helder weer, waardoor de sterrenhemel goed was te zien. Tijdens de wandeling kwam de maan prachtig op door de bomen. Er was vrijwel geen wind waardoor de daling van de temperatuur tot 4 ⁰C zich niet sterk deed voelen”, aldus organisator Aart Jan Langbroek van Club Oldambtster Groen. De avond werd afgesloten met een dansvoorstelling van de Winschoter Kunstrolschaatsclub (WKC), onder leiding van Ina Schrik.

Blaauw Sterrenwacht
Blaauw Sterrenwacht mocht dit jaar een recordaantal bezoekers ontvangen, er kwamen maar liefst 420 mensen sterrenkijken. De verlichting van de omringende gebouwen op de Zernike Campus was voor de gelegenheid gedimd. Er was speciale aandacht voor het 10-jarig bestaan van de Blaauw Sterrenwacht, met lezingen over de geschiedenis van de sterrenwacht en over de wereldvermaarde sterrenkundige professor Adriaan Blaauw, naar wie de sterrenwacht vernoemd is. “De gasten vonden het prachtig om de kraters van de Maan van dichtbij te bekijken, de planeet Mars en de schitterende Pleiaden sterrengroep. Zelfs de nabije buur van de Melkweg, de Andromedanevel, was goed zichtbaar”, vertelt Marlies van de Weijgaert die het evenement organiseerde.

Nachtwandelingen
Verder werden er tijdens de Nacht van de Nacht veel wandelingen georganiseerd, in Lutjegast liepen maar liefst 60 personen door de donkere nacht, ook daar was onderweg de gelegenheid om de sterren te kijken door een telescoop. In Sellingen vertrok een groep van zo’n twintig personen vanaf Kloosterboerderij Laudermarke voor een wandeling in het grensgebied met Duitsland. Ook daar was het helder weer: “Al lopende zagen we een enorm grote geel/oranje bal opstijgen van de horizon. Wat eerst op een groot verlicht reclamebord leek, bleek spoedig uit te groeien tot de maan”, aldus organisator George Gengler.

Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een ‘gevestigd’ evenement geworden en lichtvervuiling staat op de agenda van steeds meer gemeenten, bedrijven en beleidsmakers. Ook kent de Nacht van de Nacht elk jaar weer meer deelnemers. Vorig jaar deden landelijk ruim 45.000 mensen mee aan een van de 500 donkerteactiviteiten. Meer dan 100 gemeenten en bedrijven doofden onnodige verlichting. In Groningen werd dit jaar 22 activiteiten georganiseerd. Volgend jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 26 oktober.

Tags: