Groningen geniet van donkere nacht

27 oktober 2013

Groningen geniet van donkere nacht

Tijdens de negende editie van de Nacht van de Nacht is wederom volop genoten van een donkere nacht. Op tal van plaatsen in Nederland werden de donkerte-activiteiten goed bezocht: alleen in Groningen al waren ruim 800 mensen op de been. De Natuur en Milieufederatie Groningen is blij met opnieuw een hoge opkomst. Met de jaarlijks georganiseerde Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van het donker en de gevolgen van lichthinder.

“Het was niet koud, ongeveer 14 °C. Daardoor konden we nog een tweetal actieve diersoorten waarnemen met een meegebrachte vleermuisdetector: een enkele Gewone dwergvleermuis en her en der Struiksprinkhanen. Voor de meeste deelnemers was dat een bijzondere verrassing”, aldus Aard Jan Langbroek van Club Oldambtster Groen. In en om de Blauwestad werden fietstochten, een boottocht en een dansvoorstelling georganiseerd. Hieraan namen ruim zestig mensen deel.

Nachtkijkers, dierengeluiden en stilte
De kinderen van Scouting Pekela beleefden zaterdagavond als een groot avontuur. Met nachtkijkers werd gespeurd naar dieren die ’s nachts actief zijn. Ze luisterden naar vleermuizen met een echte batdetector en merkten waarom donkerte en stilte zo belangrijk is.

Topdrukte in Blaauw Sterrenwacht
Net als de voorgaande jaren was het sterren kijken bij De Blaauw Sterrenwacht een van de best bezochte activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Marlies van de Weijgaert van de Blaauw Sterrenwacht: “We hadden enorm veel geluk met het weer. In het begin waren er wel wolken, maar de lucht ertussen was helder genoeg om toch al vanaf het begin te kunnen observeren. Het weer werd gedurende de avond alleen maar beter!” Ruim 300 bezoekers genoten van lezingen, planetariumshows, een kinderprogramma en natuurlijk een bezoekje aan de Gratama telescoop.

Ook gebouwen in donker gehuld
In totaal woonden ruim 800 mensen de activiteiten bij die op 20 locaties in de provincie Groningen werden georganiseerd. Daarnaast doofden gemeenten en veel bedrijven, waaronder het Waterbedrijf Groningen, Rabobank Stad en Midden-Groningen, Vesta Woonforum, het UMCG, Suiker Unie Vierverlaten en de Gasunie de lichten. In de stad Groningen waren het Stadhuis, de Martinitoren, Der Aa-kerk en het provinciehuis in het donker gehuld.

Meer informatie
Op www.nachtvandenacht.nl staat het volledige overzicht van alle activiteiten en deelnemende bedrijven en gemeenten aan de Nacht van de Nacht.