Doe groene inspiratie op tijdens de Tuin & Sfeerbeurs

9 februari 2017

Doe groene inspiratie op tijdens de Tuin & Sfeerbeurs

De ambassadeurs van Operatie Steenbreek en Eetbare Stad Groningen zijn ook dit jaar te vinden op de Tuin- en Sfeerbeurs van 16-19 februari in Martiniplaza. Daar inspireren zij bezoekers met tips en trucs voor een eetbare en (onderhoudsarme) groene tuin met een dubbele stand, vol informatie, een kortingsactie en gratis advies van onder andere ecologisch hoveniers.

Operatie Steenbreek Groningen
Operatie Steenbreek is een samenwerking van verschillende Nederlandse gemeentes om verdere verstening van de Nederlandse tuinen tegen te gaan. Met tips, regelingen, een tv-serie, kortingsbonnen, lezingen en brochures probeert de Operatie Steenbreek Groningen Stadjers te enthousiasmeren voor een groene tuin. Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren, en zorgt voor een beter klimaat in de stad.

In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ware ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ’s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te laten plaatsmaken voor planten!

Ervaar het verschil in de voorbeeldtuinen
Op de beurs kunnen bezoekers in levende lijve ervaren wat groen met je doet door even te pauzeren in twee speciaal aangelegde voor de beurs ontworpen voorbeeldtuinen: één versteende, en een groene.

Eetbare Stad Groningen
Om de stad Groningen groener én gezelliger te maken zijn de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen acht jaar geleden het initiatief Eetbare Stad gestart. Met Eetbare Stad is het voor buurtbewoners mogelijk om in overleg met de gemeente een gezamenlijke moes-, fruit- of kruidentuin aan te leggen in het openbaar groen! Inmiddels telt de stad zo’n 70 initiatieven. Van een losse fruitboom tot een grote boomgaard, van een vierkante-meterbak tot een enorme buurtmoestuin.

Tijdens de Tuin en Sfeer beurs kunnen bezoekers ervaren hoe mooi de Eetbare Stad is, en tips ontvangen hoe zij een buurtmoestuininitiatief kunnen beginnen of hoe zij in hun eigen tuin eenvoudig aan de slag kunnen. Kijk alvast voor meer informatie op www.eetbarestadgroningen.nl

Over de Ambassadeurs
Operatie Steenbreek Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen en bestaat uit de Natuur en Milieufederatie Groningen, KNNV Groningen, IVN Groningen, Ecologisch Hoveniersbureau De Wilde Weelde, Ecologisch Hoveniersbureau Michiel Coesèl, De Korenbloem Tuinadviesbureau, Carla Veldhuis Communicatie & Presentatie en Liesbeth Stoker Groen doen & Wel zijn