De gouden toekomst van het voedselbos

22 mei 2017

De gouden toekomst van het voedselbos

Donderdag 18 mei verzamelden bijna honderd belangstellenden zich in het Hunebedcentrum te Borger voor de Meet & Eat inspiratiebijeenkomst rondom voedselbossen. Met twee inhoudelijk sterke sprekers, drie workshops en een verrassend bosbuffet viel de avond maar al te goed in de smaak. Het voedselbos leeft: letterlijk en figuurlijk. Toen werd gevraagd wie er zelf een voedselbos zou willen, stak vrijwel de gehele zaal een hand op.

Wat is een voedselbos nu eigenlijk?
Kort samengevat is een voedselbos, aldus Wouter van Eck, een door bomen gedreven systeem waarin zoveel mogelijk verschillende soorten elkaar versterken en in stand houden. Eigenlijk een volwaardig bos op kleine schaal dus, alleen zijn de veelvoorkomende soorten vervangen door soorten waar wij lekker van kunnen eten. In het begin is dat hard werken en plannen, maar daarna is het de bedoeling dat je er zo veel mogelijk vanaf blijft. Een voedselbos is tuinieren op z’n Frans: Het moet een rommelzooitje zijn. Alleen op die manier doet de natuur zijn werk en ontstaat een rijke diversiteit. Een diversiteit die bij zijn pioniersproject ‘Food Forest’ Ketelbroek na zes jaar zelfs gelijk of groter blijkt te zijn dan in het aangrenzende en veel ‘oudere’ natuurreservaat.

 

“Een voedselbos is tuinieren op z’n Frans”

 

Hoe haalbaar is een voedselbos?
Vast staat dat een voedselbos in eerste instantie een investering vergt. Je moet immers een zo divers mogelijk ecosysteem op gang helpen en de juiste voorwaarden scheppen. Dat vergt een goede planning, maar ook hele praktische zaken als grondverzet. Zodra die basis er ligt, kun je de natuur zijn gang laten gaan en stijgende opbrengsten realiseren. Opbrengsten die uiteindelijk per hectare veel groter zijn dan wat een boer verdient aan snijmaïs. Financieel aantrekkelijk dus, maar ook wat betreft voedingshoeveelheid is een voltooid voedselbos ongeëvenaard. Geen enkel systeem heeft een hogere en stabielere energieproductie dan een gezond bos. Belangrijk, stelt Michiel Korthals, want we moeten er toch ook zelf een beetje beter van worden.

 

“Geen enkel systeem heeft een hogere en stabielere energieproductie dan een gezond bos”

 

Zo heb je uiteindelijk een gebied dat er mooi uitziet, voorziet in een grotere voedselbehoefte dan normale akkers, geen ecologische voetafdruk heeft en belangrijke gedeelde inkomsten oplevert. Kortom: Voedselbossen hebben toekomst. Een gouden toekomst.

Wil jij na deze bijeenkomst of het lezen van dit stuk ook een eigen bos beginnen? Neem dan contact op met Akkeliene Postema, dan kijken we in hoeverre we het project verder kunnen helpen.

Tags: