Goede doelen ontvangen recordbedrag dankzij loterijdeelnemers

27 januari 2015

Goede doelen ontvangen recordbedrag dankzij loterijdeelnemers

Corinne Ellemeet (Netwerkdirecteur van De Natuur en Milieufederaties), Sonja Sars (secretaris van De Natuur en Milieufederaties), Judith Lingeman (hoofd afdeling Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij) en Joris Hogenboom (voorzitter van De Natuur en Milieufederaties) Foto: Roy Beusker Fotografie
Corinne Ellemeet (Netwerkdirecteur van De Natuur en Milieufederaties), Sonja Sars (secretaris van De Natuur en Milieufederaties), Judith Lingeman (hoofd afdeling Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij) en Joris Hogenboom (voorzitter van De Natuur en Milieufederaties)
Foto: Roy Beusker Fotografie

Bijna 100 goede doelen ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam maakte de loterij bekend dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro te doneren aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. De Natuur en Milieufederaties ontvangen 2,25 miljoen euro.

“De Natuur en Milieufederaties zijn ontzettend blij met de bijdrage van de Postcode Loterij voor ons werk aan een mooi en duurzaam Nederland”, aldus voorzitter Joris Hogenboom van De Natuur en Milieufederaties. “Deelnemers van de loterij: bedankt!”

Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen.

De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege sprak tijdens het Goed Geld Gala. Hij won in 2014 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europese Parlement voor zijn onuitputtelijke inzet voor de rechten van vrouwen in zijn land. Dr. Mukwege ontving op het Goed Geld Gala een schenking van 1 miljoen euro voor zijn Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo. Dit bedrag wordt uitgekeerd via Stichting Vluchteling. Met deze bijdrage wordt de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld verbeterd.

‘Sweetie’ krijgt vervolg
Terre des Hommes krijgt dit jaar een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee Terre des Hommes in 2013 al 1000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Met de schenking van ruim 3,8 miljoen euro kan Terre des Hommes samen met nationale en internationale specialisten de strijd tegen webcamseks met kinderen op grote schaal voortzetten.

Extra hulp voor mensen in conflictgebieden
Er zijn momenteel uitzonderlijk veel humanitaire crises waardoor meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn, in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, Irak en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Postcode Loterij maakt extra geld vrij voor noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen krijgen ieder 5 miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Ook VluchtelingenWerk Nederland ontvangt een extra bijdrage van 1 miljoen euro om de vele extra vluchtelingen in Nederland de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Meer miljoenenschenkingen voor mens en natuur
Goedgeld gala 2015 (2)Ook een aantal innovatieve Droomfondsprojecten kan dit jaar doorgang vinden. Zo ontvangt Sea Shepherd van de Postcode Loterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië een bedrag van 8,3 miljoen euro voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan.