Gezocht: melkveehouders met interesse in of ervaring met agroforestry – voor project en netwerk agroforestry

12 december 2022

Gezocht: melkveehouders met interesse in of ervaring met agroforestry – voor project en netwerk agroforestry

Ben jij melkveehouder in Groningen, Friesland of Drenthe? Wil je meer weten over agroforestry of pas jij al bomenteelt toe op jouw bedrijf? Doe dan mee aan het project Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit. In dit project onderzoeken boeren met begeleiding van onderzoekers van de Wageningen University & Research hoe agroforestry is in te passen in het melkveebedrijf.

Daarnaast vormt de NMG een agroforestry netwerk voor boeren in Groningen. Ook wanneer je agroforestry op een andere manier toepast in je bedrijf, zoals het houden van kippen in combinatie met akkerbouw. We willen een netwerk vormen waarin iedereen van elkaar kan leren.

Agroforestry is steeds populairder onder Nederlandse boeren. Er worden volop bomen geplant in combinatie met vee of akkerbouw. Er zijn kansen voor onder meer de natuur, CO2-opslag, diergezondheid en financiering. Binnen het project worden workshops georganiseerd, agroforestry-systemen ontworpen (met veel aandacht voor verdienmodellen), praktijkexperimenten gedaan en ook wordt alles breed gedeeld.

Doe mee

Interesse om deel te nemen aan het project, het netwerk of aan allebei? Geef je dan op bij Jasper Tiemens of stel hem gerust een vraag als je eerst nog wat meer informatie nodig hebt.

mail Jasper

Agroforestry in Groningen

Groningen heeft veel diverse landschapstypen, waar de verschillende vormen van agroforestry uitstekend een plek kunnen vinden en een aanvulling kunnen zijn op de verschillende agrarische bedrijfstypen.

Natuurinclusieve landbouw

Ook biedt agroforestry een aanvulling wanneer het gaat om de zoektocht naar natuurinclusieve landbouw. Agroforestry heeft vele verschijningsvormen die soms al eeuwen bestaan, maar ook worden toegepast bij moderne bedrijven. In Groningen worden de kansen die agroforestry agrarische ondernemers biedt nog nauwelijks benut. Dit komt doordat de voordelen van agroforestry op de bedrijfsvoering nog niet alom bekend zijn.

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr