Er is van alles mogelijk om buurten te ondersteunen. Denk aan collectieve inkoop van zonnepanelen, een informatiebijeenkomst over natuurvriendelijk isoleren of tour langs bewoners die in al een warmtepomp hebben. Maar bovenal kunnen we je intensieve begeleiding bieden bij de vragen die bij jou en je buren spelen over verduurzaming en energiebesparing. Een unieke kans.
Krachten bundelen
Na een winter met torenhoge energieprijzen wordt het gelukkig langzaam weer lente. Veel mensen denken echter na over hoe ze in het vervolg een minder hoge energierekening kunnen krijgen. Je kunt je natuurlijk zelf in de materie verdiepen en individueel aan de slag gaan om energiebesparende maatregelen te treffen in huis. Je kunt ook de krachten bundelen met buren of andere wijk- of dorpsgenoten en collectief met energiebesparing aan de slag gaan. Zo hoeven jullie niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden.
Hoe pak je dat aan, samen besparen? Wij helpen je op weg!
De grote vraag is natuurlijk: waar start je als je samen met andere bewoners aan de slag wil om je huis te verduurzamen? Hoe selecteer je goede isolatiebedrijven? Hoe maak je andere bewoners enthousiast om samen te profiteren van besparingsmaatregelen? Welke financieringsmogelijkheden zijn er? Allemaal logische vragen die omhoog komen, wanneer je erover nadenkt om collectief energiebesparende maatregelen te treffen. We helpen je hiermee graag op weg.
Hoe kunnen wij je helpen?
Om het komende jaar zoveel mogelijk bewoners te ondersteunen en een grote slag te maken in de verduurzamingsopgave van Groningen gaan ook wij dit niet alleen doen. In Groningen willen we samen aan de slag met bewonersinitiatieven en andere buurtbewoners om zoveel mogelijk huizen te verduurzamen. De samenwerkende partijen hierbij zijn: LSA Bewoners, de Groninger Energiekoepel, Grunneger Power en de Natuur en Milieufederatie Groningen. We bieden jullie een ervaren procesbegeleider aan die helpt en ondersteunt van plan tot uitvoering! Zo maken we samen met jou een plan van aanpak, helpen we je andere bewoners te bereiken om mee te doen met besparen en isoleren én adviseren we je over het kiezen van isolatie-aanbieders. Ook kunnen we je financieel op weg helpen.
Wie kan meedoen?
Dit kunnen bestaande bewonersinitiatieven zijn, zoals lokale energie-initiatieven, groene bewonersgroepen of wijkverenigingen. Heb je nog geen bestaand initiatief, maar wel een groepje enthousiaste bewoners die samen aan de slag willen? Ook dan kunnen wij je helpen. Meld je aan bij Simone Rommets (s.rommets@nmfgroningen.nl), dan gaan we kijken of en hoe wij jullie kunnen ondersteunen!
Aanmelden voor ondersteuning of wil je meer informatie?
Wil jij gebruikmaken van onze ondersteuning om samen aan de slag te gaan met het verduurzamen van jullie woning? Of wil je meer informatie over hoe we je kunnen helpen? Neem dan meteen contact op met Simone Rommets via s.rommets@nmfgroningen.nl of met een van jouw contactpersonen van de deelnemende de organisaties. We kunnen een beperkt aantal wijken begeleiden dus wees er snel bij.
Wat verstaan we onder gezamenlijk verduurzamen?
Wel:
• In dit programma gaat het specifiek om het proces om te komen tot concrete maatregelen om woningen te verduurzamen, denk aan: spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, glas, zonnepanelen, hybride ketel, et cetera.
Niet:
• Kleine verduurzamingsmaatregelen als tochtstrips of radiatorfolie aanbrengen;
• Het verduurzamen van buurt- of dorpshuizen of andere gebouwen met een buurtfunctie.
Over de Participatiecoalitie
Dit ondersteuningsaanbod wordt aangeboden door de Participatiecoalitie. In de participatiecoalitie werken Klimaatstichting HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, Buurkracht en LSA Bewoners aan een maatschappelijk gedragen én natuurinclusieve energietransitie, waarbij bewoners als een volwaardig partij samenwerken met overheden en marktpartijen.