Geslaagd symposium ‘Groenbeheer met oog voor bijen’

4 december 2012

Geslaagd symposium ‘Groenbeheer met oog voor bijen’

Op donderdag 22 november 2012 organiseerde de Natuur en Milieufederatie Groningen, in samenwerking met de Gemeente Groningen, het symposium ‘Groenbeheer met oog voor bijen’. De bijeenkomst werd gehouden in een conferentiezaal van het hoofdkantoor van de Gasunie. Van Almere tot Ameland waren hoveniers, imkers, ambtenaren en beleidsmakers afgereisd om het symposium bij te wonen. De zaal zat dan ook vol met 150 gasten.

Update: onderin dit artikel zijn nu ook de presentaties van de sprekers te vinden.

De experts Romée van der Zee, Anne Jan Loonstra, Arie Koster Mark Ronda en Jan Ribberink belichtten allemaal een heel andere kant van de bijenproblematiek of van bijvriendelijk beheren. Bijensterfte onder honingbijen kwam aan bod, maar ook de voorwaarden die wilde bijen nodig hebben om te kunnen overleven: voedsel, nestgelegenheid, nestmateriaal en zon en beschutting. Ook werd een overzicht gegeven van ecologisch en bijvriendelijk beheer. Het symposium sloot af met een ‘best practice’ van de gemeente Groningen, die al jaren bezig is met ecologisch en bijvriendelijk beheer. Hier vielen gefaseerd maaien en het inzaaien van bloemenmengels ‘onder het maaimes’ als meest praktische tips af te leiden om omstandigheden voor bijen te verbeteren.

Het symposium werd voorgezeten door Miranda Bolhuis. Op enthousiaste wijze hield zij de vaart erin tijdens de dag, zodat alle sprekers genoeg tijd hadden en er ook genoeg tijd voor vragen bleef. Tijdens pauze en borrel werden de sprekers nog druk bevraagd. Ook werd veel informatiemateriaal meegenomen door de bezoekers.

Online presentaties
Hieronder vindt u links naar de presentaties van de sprekers tijdens het symposium:

Lezing Jan Ribberink Gasunie
Lezing Arie Koster
Lezing Mark Ronda Gemeente Groningen
Verkorte lezing Anne Jan Loonstra pdf

De Natuur en Milieufederatie kijkt terug op een mooie dag, en hoopt dat alle gasten met informatie, inspiratie en ideeën huiswaarts zijn gegaan om Noord-Nederland bijvriendelijker te maken.