Geslaagd Appelfeest: 500 bezoekers, 1000 liter appelsap en 1 winnaar uit 18 inzendingen voor Heel Groningen Bakt

23 oktober 2017

Geslaagd Appelfeest: 500 bezoekers, 1000 liter appelsap en 1 winnaar uit 18 inzendingen voor Heel Groningen Bakt

Op zondag 22 oktober organiseerden de Natuur en Milieufederatie Groningen en Toentje op het terrein van Toentje in de Oosterparkwijk het Appelfeest. Ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 10 tot 17 uur konden bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Ook was er een appeltaartenbakwedstrijd, een appelmarkt en diverse kinderactiviteiten. Met ruim 500 bezoekers, 1000 liter appelsap en een goed bezochte taartenbakwedstrijd kijken de organiserende partijen terug op een geslaagd evenement.

Tijdens het Appelfeest stonden de Sappers klaar om met hun mobiele appelpersfabriek appels tot lang houdbaar sap te persen. Het team van Doggerland Craft Cider verzamelde appels, om deze winter te verwerken tot cider. Tevens persten zij nog zo’n 500 kilo appels tot sap. In totaal werd er ruim 1000 liter appelsap geperst.

Trea en Robert Smith winnen Heel Groningen Bakt… Appeltaart!
Een appelfeest is niet compleet zonder appeltaart. In Heel Groningen Bakt…Appeltaart zochten Sarena Solari (winnares Heel Holland Bakt ’15) en Saakje Bakmeisje (bekend van Koffietijd en Saakje’s Zoete Bakboek) naar de lekkerste appeltaart van Groningen. Alle 18 deelnemers leverden smaakvolle, mooie en soms nog warme appeltaarten in, maar Trea Smith en haar zoon Robert gingen ervandoor met eerste prijs en een goed gevulde mand vol prachtige prijzen.

Appelmarkt
Op de overdekte appelmarkt was het tevens goed toeven. Bezoekers konden onder meer appelthee, appeljam en appelcider proeven en aanschaffen. Ook werden er appels gedetermineerd en fruitbomen verkocht. Lokaal ciderinitiatief Doggerland Craft Cider verzorgde nog enkele goed bezochte ciderworkshops. Ook de pukkelpompoenen van de Streekboer Groningen nog gretig aftrek, en zo werden er niet alleen appels maar ook pompoenen gered!

Appelactiviteiten voor kinderen
De jongste bezoekers konden zich laten schminken en vermaakten zich uitstekend met de kleurplaten, het ingerichte ‘zwerfboekenstation’ of trapten op de blenderbike hun eigen smoothie bij elkaar. Daags na Appelfeest ontvingen de zusjes Loris en Issa twee prachtige boekjes, omdat zij de kleurplaatwedstrijd wonnen. De boekjes werden mogelijk gemaakt door uitgeverij de Vier Windstreken. Op de foto een heel blije Loris:

Winnares kleurplaatwedstrijd met een mooie prijs dankzij Uitgeverij de Vier Windstreken

Appels redden
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd. De organiserende partijen hopen ook volgend jaar weer een appelfeest te vieren en nog veel meer appels te redden.

Appelcrew
Het Appelfeest werd georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen en Toentje in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen, Doggerland Craft Cider, Saakje Het Bakmeisje, ZummerCider, Rob Grip (Blenderbikes), Cook-ing, de Streekboer, Koffiestation, De Pomologische Vereniging, de Vrienden van het Oude Fruit en de Gemeente Groningen.