Gemeenten tekenen voor tegengaan lichthinder

14 maart 2011

Gemeenten tekenen voor tegengaan lichthinder

Zes Groninger gemeenten hebben gereageerd op de oproep van de Natuur en Milieufederatie Groningen om lichthinder terug te dringen. De Milieufederatie heeft aan alle Groningse gemeenten steun gevraagd voor het (vrijwillig) beperken van sier-, reclame- en aanstralingsverlichting door bedrijven en instellingen.

Steeds meer gemeenten zien duisternis als onderscheidende kracht. Gemeentelijk beleid kan versterkt worden met aandacht voor sier-, reclame- en aanstralingsverlichting van bedrijven en instellingen.

De gemeenten Bellingwedde, Zuidhorn, Vlagtwedde, Leek, Eemsmond en Bedum vinden het stimuleren van vrijwillig beperken van bovenstaande verlichting bij bedrijven en instellingen een passende maatregel.

Openbare verlichting
De Natuur en Milieufederatie is in gesprek met de partijen om de mogelijkheden te bekijken, bijvoorbeeld het doven of dimmen van deze vormen van verlichting in de nachtelijke uren, aansluitend op de tijden dat de openbare verlichting dimt. Daarbij wijzen we op de energiebesparing en het kostenvoordeel dat een dergelijke maatregel met zich meebrengt.

Ook bedrijven en instellingen zien steeds meer het nut in van efficiënt verlichten. Zo heeft Vesta woonforum onlangs een intentieverklaring ondertekend waarin zij zich de ambitie stelt om in 2011 het beperken van lichthinder in het eigen beleid op te nemen.