Frisse maar zonnige start van Vier de Tuin

27 maart 2013

Frisse maar zonnige start van Vier de Tuin

Het mocht dan nog zo fris zijn, door de bloemrijke aankleding en het zonnetje voelde de aftrap van Vier de Tuin op de Vismarkt op woensdag 27 maart toch als een echte lentedag. Het verhoogde plein op de Vismarkt was ingericht als stadstuin, met overal voorjaarbloeiers, struiken en appelbomen.

Om 13.00 uur startte Wethouder Jan Seton de campagne, door de overhandiging van educatieve vogelnestkasten en beplanting aan kinderen van BSO de Zeppelin en de Boomhut. Met de campagne vragen Natuur en Milieufederatie en Gemeente Groningen en diverse natuurorganisaties uit Stad en Ommeland aandacht voor diervriendelijk tuinieren.

Zelf aan de slag
Na de overhandiging konden de kinderen zelf nestkastjes timmeren om mee te nemen naar huis. Voor andere bezoekers was van alles te doen. Honing proeven bij de imkers, meedoen aan de appelboomverloting bij de kraam van Landschapsbeheer, of informatie vergaren over diervriendelijk tuinieren bij de andere kraampjes van de KNNV en de Natuur en Milieufederatie Groningen. Daarnaast tekende een sneltekenaar portretten met de bezoekers afgebeeld als vlinder, vleermuis, egel of vogel: de ambassadeurdieren van de campagne.

Ook konden bezoekers hun tuin langs de meetlat leggen door de enquête voor de Milieuvriendelijkste Tuin in te vullen. Net als vorig jaar organiseert de Gemeente Groningen deze wedstrijd. De hoofdprijs is een tuinman voor één dag.

Vier de tuin
De organisaties voeren campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg.

Geen hovenier
Je hoeft echt geen hovenier te zijn om het voor de dieren aangenamer te maken in je tuin. Daarom zijn er handige flyers gemaakt met tips voor een diervriendelijke tuin. Daarnaast zijn er het hele jaar activiteiten. In de lente staan de vlinders centraal, in de zomer de vleermuizen, in de herfst de egels en in de winter de vogels. Deze activiteiten worden in samenwerking met de natuurorganisaties in de stad georganiseerd. Natuurlijk worden ook de bijen niet vergeten, na de campagne Groningen Zoemt van vorig jaar!

Meer informatie over de campagne is te vinden op www.nmfgroningen.nl/vierdetuin.