Foto koolmeesje winnaar fotowedstrijd

1 oktober 2013

Foto koolmeesje winnaar fotowedstrijd

Foto 1e prijs Koolmeesje - Janet Gerbens-BosDe fotowedstrijd ‘Dieren in de Tuin’ leverde de afgelopen weken maar liefst 130 dierenfoto’s op, gemaakt door enthousiaste Stadjers. De jury koos vijf foto’s als winnaars van de wedstrijd. Op de eerste plaats is de foto van Janet Gerbens-Bos geëindigd: de vliegende koolmees, onderweg naar een lekker hapje.

De inzendingen kwamen uit de hele stad. Er waren opvallend veel foto’s van libelles en vlinders, maar ook van egels en zelfs roofvogels. Campagneleider Kristin Wijnja: “Je ziet dat mensen heel betrokken zijn bij de dieren in hun tuin. De fascinatie voor de tuinbezoekers zie je in prachtig gedetailleerde foto’s. Tuinen die geschikt gemaakt zijn voor dieren, trekken dus ook dieren aan. En dat is precies de bedoeling van ons project Vier de Tuin!”.

De jury zegt over de winnende foto het volgende: “ Knap uitgevoerde actieopname van een ‘landende’ koolmees bij een voederkastje. De vogel lijkt wel in het luchtledige te hangen, aan een onzichtbaar draadje, bevroren in volle vaart. “

De andere prijswinnaars zijn:
2e plaats: Koen van Dijken met de foto van de gewone vijverloper.
3e plaats: Anneliese Smoorenburg met de foto van de sperwer.
4e plaats: Milena Huender met de foto van de kikker.
5e plaats: Heleen Hiemstra met de foto van de egelfamilie.
Zij ontvangen een afdruk van hun foto op canvas en een tuindierenverblijf.

Uit het juryrapport:
Zeker de helft van alle foto’s is van hoge kwaliteit, niet alleen fototechnisch, maar ook qua bezieling (als de jury dat woord mag gebruiken) en originaliteit. Enkele van de beste inzendingen wisten al deze eigenschappen in één opname te combineren. Er zaten beesten tussen waar de jury – eerlijk is eerlijk – nog nooit van had gehoord: groen gaasvliegje, witvlakvlinder, en slank dwerglopertje. Maar meestal betrof het dieren die iedereen wel kent: vlinders, egels, kikkers, spinnen, bijen, veel tuinvogels uiteraard, en heel veel libelles (wat misschien ook komt omdat die zich, als ze eenmaal ergens zitten, nu eenmaal vrij makkelijk laten fotograferen). Ook een paar sperwers passeerden de revue, twee spechten, en een enkel salamandertje (dat misschien wel een zeldzaamheid aan het worden is in de Groninger tuinen). Ook waren sommige foto’s niet gespeend van humor, iets waar de natuurfotografie toch niet meteen bekend om staat; een speciale vermelding in die categorie verdienen J.W. Alting met een foto van een kat getiteld ‘ongedierte’ en, op een heel andere manier komisch, Eye opener! van Marloes van Slobbe (een foto van een slakkenoog).
Het complete juryrapport leest u  hier.

De prijswinnende foto’s:

2e prijs Gewone vijverloper - Koen van Dijken
2e prijs Gewone vijverloper – Koen van Dijken

 

 

 

 

 

 

 

 

3e prijs Sperwer – Anneliese Smoorenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

4e prijs Kikker - Milena Huender
4e prijs Kikker – Milena Huender

 

 

 

 

 

 

 

 

5e prijs Egelfamilie - Heleen Hiemstra
5e prijs Egelfamilie – Heleen Hiemstra