Energiescan bij Leger des Heils

4 maart 2015

Energiescan bij Leger des Heils

CleanCampagne energiescan Leger des HeilsWoensdag 4 maart liep gedeputeerde Yvonne van Mastrigt mee tijdens het afnemen van een energiescan bij de Leger des Heils-locatie in de Groninger wijk Beijum. De komende maanden worden de locaties van in totaal zes jeugdzorginstellingen gescand op hun energieverbruik. De scans worden verzorgd vanuit de CleanCampagne op initiatief van de Natuur en Milieufederatie Groningen.

De jeugdzorginstellingen krijgen de scan aangeboden in verband met de overdracht van de jeugdzorg van de Provincie naar de gemeenten. De instellingen die worden doorgelicht zijn Jeugdbescherming Noord (voorheen Bureau Jeugdzorg), Elker, Leger des Heils Noord, MJD, Pleegwijzer en ZorgBelang.

De energiescan bij het Leger des Heils werd uitgevoerd door Invent in samenwerking met BAM. Tijdens de rondgang door het gebouw maakte men duidelijk hoe eenvoudig het is om de energierekening aanzienlijk te verlagen. Alle tips worden in een energierapport aangeboden aan de instelling.

De Provincie Groningen investeert bijna € 75.000 in energiebesparing in de jeugdzorg. Met een deel van het geld worden de gebouwen met een energiescan geïnspecteerd. Met het andere deel kunnen de instellingen een aantal aanbevelingen uit de scan uitvoeren. Bij het uitvoeren van de maatregelen wordt de samenwerking gezocht met ‘Slim wonen met Energie’. SLIM-consortia zijn samenwerkingsverbanden georganiseerd door het MKB, die samenwerken om gebouwen energiezuiniger te maken.

Met de CleanCampagne wordt het bedrijfsleven gestimuleerd om te verduurzamen en energie te besparen. De Natuur en Milieufederatie Groningen, Provincie Groningen, gemeente Groningen en de Energy Valley Topclub zijn partners in dit project.