Eerste bijentelweekend en bijentelexcursie groot succes

29 mei 2012

Eerste bijentelweekend en bijentelexcursie groot succes

Op 12 en 13 mei 2012 werd het eerste landelijke bijentelweekend gehouden. Hoewel bijentellen nog best lastig blijkt, was het een groot succes.  In 250 Nederlandse tuinen werden bijen geteld. Als meest opvallende uitslag geldt dat de boomhommel een soort is, die algemener is dan tot nu toe werd aangenomen.

Hommels
Het beestje werd in de helft van de tuinen geteld. De aardhommel is de meest getelde soort. De tuinhommel scoorde de derde plek van meest getelde wilde bijen. Dat de top drie geheel bezet is door hommels, heeft waarschijnlijk ook met het weer te maken. Tijdens het telweekend was relatief koud en hommels zijn daarop met hun harige vachtje wat beter aangepast.

Geslaagde excursie
Samen met de Natuur en Milieufederatie Groningen en Anne Jan Loonstra gingen 26 Groningers mee op excursie in het Stadspark. Ook zij telden heel wat wilde bijen; 18 soorten maarliefst, met mooie en bijzonder klinkende namen zoals de Gewone Sachembij, de Goudpootzandbij en de Viltvlekzandbij. Natuurlijk werd ook de honingbij gesignaleerd.

Meer informatie
Op de website van het Jaar van de Bij kunt u nog meer lezen over het eerste landelijke bijentelweekend.