‘Een voedselbos kent eigenlijk alleen maar voordelen’

12 april 2018

‘Een voedselbos kent eigenlijk alleen maar voordelen’

Veel energie bij startbijeenkomst Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland

Ruim 50 enthousiastelingen uit Noord-Nederland kwamen gisteravond bijeen in Nieuw Allardsoog om over voedselbossen te praten en over alle knelpunten en uitdagingen die bij het starten van zo’n eetbaar bos komen kijken. De eerste bijeenkomst voor de Werkplaats Voedselbossen werd georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Drenthe. Van Green Planet uit Pesse mocht het gezelschap tevens een cheque van €1.000,- in ontvangst nemen.

Duurzaamheid van voedselbossen
Uit een eerder uitgezette vragenlijst bleek dat 85% van de deelnemers het van belang vindt te weten in hoeverre voedselbossen bijdragen aan duurzaamheid. Expert John Vermeer ging hierop in tijdens een korte lezing. John heeft veel ervaring met voedselbossen in Noord-Brabant:

‘Een voedselbos heeft een positieve impact op de bodem, waardoor CO2 wordt vastgehouden en water beter wordt aan- en afgevoerd. Ook levert een voedselbos een hogere kwaliteit voedsel. De sporen en schimmels in de bodem zorgen namelijk dat de gewassen beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Je kunt er ook nog eens heel lang uit oogsten; van februari tot eind november! Tot slot ontstaat er een korte keten. Lokaal eten, voor lokale consumenten, in een systeem dat goed is voor de biodiversiteit. Een voedselbos heeft alleen maar voordelen eigenlijk!’, aldus John Vermeer.

Ontwerp, bodem, financiën en beheer
Na de lezing werd in vier groepen verder gewerkt om vragen rondom ontwerp, bodem, financiën en beheer te inventariseren. Deze vragen vormen de basis voor de vervolgbijeenkomsten van de Werkplaats, waarin met een gevarieerde groep van zo’n 20 mensen hard gewerkt gaat worden hun initiatieven echt verder te brengen. Deze deelnemers worden tegelijkertijd aanspreekpunt in hun regio. Alle informatie van de Werkplaats wordt open source gedeeld.

Judith Boekel, Ontwikkelaar Voedzaam Drenthe bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe: ‘Voor de bijeenkomsten van de Werkplaats Voedselbossen huren we uit heel Nederland dé experts in om de groep te voorzien van antwoorden. Natuurlijk gaan we ook een keer op excursie naar een al bestaand en succesvol voedselbos. Ons uiteindelijke doel moge duidelijk zijn: bestaande initiatieven op weg helpen en over 5 jaar in Noord-Nederland lokaal de vruchten plukken van de dan ontwikkelde voedselbossen!’

Verrast met cheque door Green Planet Pesse
Tijdens de avond was er ook nog een verrassing: De Green Mountain reikte een cheque t.w.v. € 500,- uit voor de Werkplaats Voedselbossen. Het bedrag was vorig jaar september al opgehaald met fietstocht de Green Mountain Tour, een initiatief van Green Planet in Pesse. Ter plekke werd het bedrag verdubbeld door Edward Doorten van de Green Planet. De Tour sponsorde een goede doel en dat was vorig jaar de Natuur en Milieufederatie Drenthe, die het opgehaalde bedrag beschikbaar stelt voor aanplant van voedselbossen in Noord-Nederland.

Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie over de Werkplaats Voedselbossen.

Meedoen aan de Werkplaats?
Heb je kennis of ervaring op het gebied van voedselbossen? Wil je deelnemen aan de Werkplaats en ben je beschikbaar op de woensdagavonden 16 mei, 20 juni, 31 oktober en 28 november en 19 september de hele dag? Meld je dan vóór 24 april aan als deelnemer van de Werkplaats Voedselbossen. Wij maken een selectie van maximaal 20 deelnemers op basis van kennis, ervaring en geografische spreiding.

Ga naar het aanmeldformulier.

 

Tags: