Duizend Groningers ervaren het donker tijdens zevende Nacht van de Nacht

14 november 2011

Duizend Groningers ervaren het donker tijdens zevende Nacht van de Nacht

Een heldere hemel, droog en niet al te koud. Het was ideaal weer tijdens de zevende editie van de Nacht van de Nacht. De verschillende activiteiten die in de provincie Groningen werden georganiseerd zijn goed bezocht: ruim duizend mensen waren op de been. De Natuur en Milieufederatie Groningen is blij met opnieuw een hoge opkomst.

“Alsof het zo moest zijn,” zegt Wim Zanstra, voorzitter van Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond: “Na een bijna geheel bewolkte dag werd het tegen zonsondergang kraakhelder. Nadat de laatste bezoekers vertrokken waren en de telescopen waren opgeruimd, kwam de bewolking terug.”

In Slochteren keken 115 mensen door de opgestelde telescopen naar de sterren. Ze herkenden sterrenbeelden, maar ook de vier manen van Jupiter waren goed te zien. Ook in de stad Groningen was het sterren kijken populair. Daar observeerden ruim 200 mensen de nachtelijke hemel. Opvallend was het hoge aantal jonge deelnemers, dat voor het eerst een blik wierp door een telescoop.

Nachtelijke boottocht
Met wethouder Philip Broeksma als gastheer vierde de gemeente Winsum de Nacht van de Nacht in Garnwerd. Na een wandeling door het Reitdiepdal verzamelden de 40 bezoekers zich op een boot, om terug te varen naar Garnwerd. Door het heldere weer was zelfs de Melkweg goed zichtbaar. De tocht liet de deelnemers niet onberoerd.

Alexandra Das, beleidsmedewerker bij de gemeente Winsum: “Het varen in het donker was fantastisch. Voor sommigen kwam het vakantiegevoel weer helemaal terug, terwijl voor anderen de duistere tocht iets beklemmends had.”

In totaal woonden ruim 1000 mensen de activiteiten bij die op 19 locaties in de provincie Groningen werden georganiseerd. Hoewel het sterren kijken met meer dan 300 bezoekers het meest populair was, trok de nachtelijke wandeling en theateruitvoering in natuurgebied Reiderwolde dit jaar maar liefst 170 bezoekers. Gemeente Oldambt was blij verrast met dit hoge aantal deelnemers. Daarnaast doofden 14 gemeenten en 35 bedrijven, waaronder Waterbedrijf Groningen met 17 locaties, Groningen Seaports en het UMCG de lichten.

Lichthinderkaart
Elk jaar vragen de Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu met de Nacht van de Nacht aandacht voor de schoonheid en de waarde van donkere nachten. Naast het bijwonen van nachtelijke activiteiten konden Groningers dit jaar, voorafgaand aan de Nacht, lichthinder melden op de lichthinderkaart. In totaal leverde dit 120 meldingen op.

De categorieën openbare verlichting, verlichting van en uit gebouwen en reclameverlichting ontvingen de meeste meldingen. De Natuur en Milieufederatie Groningen gaat met meldingen uit deze drie categorieën aan de slag om zo de provincie weer een stukje donkerder te maken.

Op www.nachtvandenacht.nl staat het volledig overzicht van alle lichthindermeldingen, deelnemende bedrijven en gemeenten aan de Nacht van de Nacht.