Druk bezochte Stek Ontmoetingsplek tijdens innovatiefestival Let’s Gro

14 november 2017

Druk bezochte Stek Ontmoetingsplek tijdens innovatiefestival Let’s Gro

Tijdens innovatiefestival Let’s Gro van 1 – 4 november richtten Operatie Steenbreek Groningen, het Plantenasiel en waterschap Hunze en Aa’s op de Grote Markt een ‘tuinkamer’ in Groningen op de Let’s Gro tent op de Grote Markt. Op vrijdag 3 november werd de tuinkamer tijdelijk omgedoopt tot Stek Ontmoetingsplek en werden Groningers opgeroepen zoveel mogelijk stekken van zowel kamer- als tuinplanten te brengen en de stad aldus verder te vergroenen.

Dankzij Dirk-Jan Kolstein uit Groningen startte de dag meteen goed. Kolstein doneerde ongeveer zestig flinke stekken van de Kalanchoe daigremontiana. Deze vetplant wordt ook wel ‘bommenwerper’ of ‘mother of thousands’ genoemd. Dit vanwege de vele stekken die de plant maakt.

Dirk-Jan Kolstein: “Ik heb eigenlijk altijd wel stekken van deze plant te geef. Via Stekjesruilgroep op Facebook ruil en doneer ik heel veel stekken. Ik stuur ze zelfs met de post. Gewoon stevig verpakt in een envelop.” Daarnaast werd er ook flink geruild en wisselden veel (kamer)planten van eigenaar.

Met de tuinkamer vroegen de partijen aandacht voor de missie van Operatie Steenbreek: alle tuinen groen!

Operatie Steenbreek Groningen
Operatie Steenbreek is een samenwerking van verschillende Nederlandse gemeentes om verdere verstening van de Nederlandse tuinen tegen te gaan. Met tips, regelingen, een tv-serie, kortingsbonnen, lezingen en brochures probeert de Operatie Steenbreek Groningen Stadjers te enthousiasmeren voor een groene tuin. Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren, en zorgt voor een beter klimaat in de stad.

In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ware ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ’s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te laten plaatsmaken voor planten!

Lees er alles over de op website van Operatie Steenbreek Groningen