Doe mee aan de Nacht van de Nacht en laat het donker donker

8 september 2014

Doe mee aan de Nacht van de Nacht en laat het donker donker

In de nacht van zaterdag 25 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties voor de tiende keer de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren. Ook doven vele gemeenten en bedrijven onnodige verlichting en laten bekende landmarks de lampen uit.

Waar is het nog donker?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht-)dieren en mensen verstoord. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties duisternis in Nederland terugkrijgen en onnodige lichthinder en energieverspilling tegengaan.

Geniet van het donker
Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land verschillende activiteiten georganiseerd om de duisternis te ervaren. Vorig jaar namen zo’n 800 Groningers deel aan één van de nachtelijke 20 activiteiten.

De meeste organisatoren die vorig jaar een activiteit aanboden, nemen ook dit jaar weer deel. Zo worden door de provincie diverse wandelingen georganiseerd en ook stelt de Blaauw sterrenwacht haar deuren weer open. We zouden graag zien dat ook nieuwe initiatiefnemers zich aansluiten bij de Nacht van de Nacht en vanuit hun expertise deelnemers laat genieten van een donkere nacht. Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van een nachtwandeling, dineren bij kaarslicht, een cursus nachtfotografie of een presentatie over nachtdieren. U kunt uw activiteit aanmelden op www.nachtvandenacht.nl.

Lichten uit
Steeds meer gemeenten en bedrijven grijpen de Nacht van de Nacht aan om het belang van duisternis onder de aandacht te brengen. Door het organiseren van activiteiten en/of door zelf het goede voorbeeld te geven en gericht verlichting te doven. Vorig jaar deden 14 Groningse gemeenten mee. Ook talrijke andere organisaties en bedrijven organiseerden activiteiten of doofden hun lichten, waaronder het Waterbedrijf Groningen, het UMCG, Rabobank Stad en Midden Groningen en de Suiker Unie. Doet u dit jaar ook (weer) mee? Laat het ons weten via communicatie@nmfgroningen.nl.

Meer informatie
Op www.nachtvandenacht.nl vindt u een overzicht van de activiteiten die plaatsvinden zaterdag 25 oktober. Deze wordt de komende tijd verder aangevuld.