‘Die spouwmuur moet zo snel mogelijk dicht’

15 maart 2018

‘Die spouwmuur moet zo snel mogelijk dicht’

Een hoop vragen gister tijdens de energiemarkt in Veendam. Maar nog belangrijker: ook heel veel antwoorden. Zo’n 30 inwoners uit Ommelanderwijk-Zuidwending lieten zich informeren over de mogelijkheden voor energiebesparing in de eigen woning. De energiemarkt was een initiatief van het Energieloket en het plaatselijke buurkrachtteam. Wethouder Hammenga opende de avond.

Het programma startte met een algemeen informerend verhaal van een onafhankelijk energieadviseur. Hij ging in op de verschillende energiemaatregelen, hoe die te financieren en wie deze kan uitvoeren. Maar wat er echt mogelijk is, hangt af van de persoonlijke situatie. Om wat voor type woning gaat het en hoe wordt erin geleefd, maatwerk dus. Hiervoor konden de deelnemers terecht op de bedrijvenmarkt. Verschillende regionale bedrijven presenteerden er hun aanbod voor isolatie en zonnepanelen. Al het enthousiasme leidde direct tot een aantal concrete offerte-voorstellen aan de geïnteresseerde bezoekers van de markt.

Wethouder Hammenga kijkt tevreden terug op de energiemarkt: ‘Een mooie opkomst en veel concrete vragen. Bedrijven en bezoekers maken meteen afspraken, dat is wat je wilt. Het lokale karakter is ook meteen de kracht van de markt, het maakt het persoonlijk. We werken dan ook graag samen met de bewoners, zoals in dit geval het buurkrachtteam Ommelanderwijk-Zuidwending.’

Het buurkrachtteam zit na de energiemarkt nog vol plannen. Zo bieden ze in samenwerking met een lokaal bedrijf energiescans aan voor de helft van de prijs. ‘Bewoners die aan de slag willen met energiebesparing maar nog niet weten wat kan, krijgen zo goed zicht op de mogelijkheden’, legt Paul Joosten van het buurtteam uit. Ook werkt het buurtteam momenteel aan een collectief zonnedak. Meer informatie over alle acties is te vinden op hun website.

Over het Energieloket
Het Energieloket geeft onafhankelijk advies over verduurzamen van de woning. De website www.energieloket-groningen.nl is het startpunt voor particuliere woningeigenaren met vragen over energiebesparing en – opwekking. Deze biedt informatie en verschillende tools om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor de eigen woning. Een telefonische helpdesk is beschikbaar voor verdere vragen. Het Energieloket is door de Groninger gemeenten en de Provincie opgezet. Iedere gemeente heeft hierop een eigen plek, waar ook de lokale ondernemers bij zijn aangesloten, zo ook Veendam.

De energiemarkten van het Energieloket worden uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen, Buurkracht, Slim Wonen met Energie en KAW.

Tags:
Profiel Janneke Wolkorte

Janneke Wolkorte

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, do