De tijd dringt voor het klimaatakkoord

5 december 2018

De tijd dringt voor het klimaatakkoord

“Over een krappe drie weken moet er een klimaatakkoord liggen, maar na negen maanden praten en onderhandelen, hebben we niet genoeg voortgang geboekt. Daarom luiden we nu de noodklok”, laat netwerkdirecteur Annie van de Pas weten.

Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en de Natuur en Milieufederaties maken zich grote zorgen over de onderhandelingen voor het klimaatakkoord. “Wij zijn in dit klimaatakkoord gestapt, omdat we de klimaatdoelen willen halen”, licht Annie van de Pas toe. “De opwarming van de aarde moet beperkt worden tot 1,5 graden. Doelen waarover Nederland in 2015 in internationaal verband in Parijs al afspraken maakte. Deze klimaatafspraken zijn door dit kabinet dik omarmd. Maar wat er nu ligt, is niet voldoende om de klimaatdoelen te halen.”

Zorgpunten
De onderhandelingen worden gevoerd aan vijf onderhandeltafels. Die gaan over mobiliteit, energie, industrie, landbouw en de gebouwde omgeving. Elke tafel heeft zijn eigen zorgpunten. Een aantal zorgen gelden over de gehele linie. Die gaan over de hoge inzet van biomassa, het invoeren van een CO2-prijs en de eerlijke verdeling van de lusten en lasten.

Het is twee voor twaalf
De tijd dringt voor het klimaatakkoord, maar het is nog niet te laat. Samen met de andere natuur- en milieuorganisaties doen we er alles aan om het akkoord beter te maken. Een ambitieus en eerlijk klimaatakkoord, dat we kunnen steunen.

Bekijk de oproep van de vier natuur- en milieuorganisaties (video met dank aan Milieudefensie):

 

Tags: